Dinsdag 21 December 2021
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zullen vanaf begin 2022 kunnen gevaccineerd worden tegen Covid. De vaccinatie zal gebeuren op vrijwillige basis met de toestemming van beide ouders. Het Covid Safe Ticket zal niet van toepassing zijn, wat de vaccinatiestatus van het kind ook is.
Woensdag 01 December 2021
Piepende ademhaling, droge hoest, beklemmend gevoel... het zijn allemaal kenmerken van astma, een respiratoire aandoening die zo'n 10% van de Belgen treft. Winterse omstandigheden, in het bijzonder koude en droge lucht, zorgen voor nog meer last. Welke voorzorgen kan je nemen ?
Dinsdag 09 November 2021
Na een sombere zomer staan de vitamine D-reserves bij kinderen op hun laagste peil. Het is aanbevolen hun immuunsysteem te versterken dankzij een dagelijks supplement vitamine D om zo wintervirussen te bestrijden (verkoudheden, bronchiolitis, griep...).
Donderdag 04 November 2021
In België lijdt 1 op 2 volwassenen aan diabetes die nog niet opgespoord werd en dus niet behandeld wordt. Dat heeft tot gevolg dat essentiële organen langzaam worden aangetast: voeten, ogen, bloedvaten, hart en hersenen. De opsporing van diabetes is dus belangrijk om complicaties te vermijden.
Vrijdag 22 Oktober 2021
Een gebrek aan vitamine D wordt geassocieerd met het slecht functioneren van de spieren, in het bijzonder bij personen ouder dan 60 jaar. Om het vitamine D-gehalte op peil te houden, is een aanvulling aanbevolen. Vooral in de winter.
Donderdag 07 Oktober 2021
Gedurende de maand van de sensibilisering rond borstkanker, circuleert allerhande informatie over het onderwerp borstkanker. Zowel juiste informatie als « fake news », zoals de bewering dat de beha borstkanker kan veroorzaken. Deze bewering is fout. Meer uitleg.
Donderdag 23 September 2021
De voorbije winter waren er heel weinig gevallen van griep wat de komende winter leidt tot een vermindering van de natuurlijke immuniteit bij de bevolking en een risico op verhoogde transmissie van griep. Wie dient prioritair gevaccineerd te worden ?
Vrijdag 10 September 2021
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) heeft haar akkoord gegeven voor de commercialisering van een superbacterie die toelaat om obesitas te beperken. In België zou het in 2022 op de markt komen.
Donderdag 19 Augustus 2021
Bij een trombose is er een bloedklonter in de aders of de slagaders. Dit kan soms ernstige complicaties tot gevolg hebben. Bepaalde omstandigheden in het leven van een vrouw verhogen het risico op trombose : het gebruik van de pil, zwangerschap en menopauze.
Woensdag 07 Juli 2021
Onderzoekers van de Harvard Medical School identificeerden een specifieke DNA-mutatie gelinkt aan een hoge consumptie van rood vlees, die colorectale kanker veroorzaakt.
Maandag 21 Juni 2021
DHA, een omega 3, kan kankercellen doden. Dat zijn de resultaten van een studie door 3 onderzoekers van de UCL. Een ontdekking die zou kunnen leiden tot de inname van omega 3, als aanvulling op de bestaande behandelingen om tumoren te doden.
Donderdag 03 Juni 2021
Iedereen beschikt, vanaf de geboorte, over zonnekapitaal waardoor de huid zich kan beschermen tegen de zon. Vanaf de vroege kindertijd moet dit kapitaal bewaard blijven dankzij enkele regels. Om meer te weten over die regels.
Maandag 17 Mei 2021
Heb je last van hoge bloeddruk of is er iemand uit je omgeving die er last van heeft? COVID-19 en stress zijn twee risicofactoren. Een dagelijkse meting van de bloeddruk is nuttig. De app « My BP control » kan hierbij helpen.
Vrijdag 07 Mei 2021
Sinds enkele jaren vallen vegetarische diëten in de smaak van zij die streven naar een voeding die meer gezond, evenwichtig en respectvol voor het milieu is. Maar hoe gezond zijn deze diëten ? De Hoge Gezondheidsraad heeft een Advies uitgebracht over deze diëten. Om adviezen en aanbevelingen kennen.
Vrijdag 23 April 2021
Elke dag roept Covid-19 vragen en kwesties op. De Belgian Pediatric Covid-19 Task Force formuleert regelmatig adviezen betreffende kinderen. Meer weten over testen en vaccinaties.
Vrijdag 09 April 2021
Door het pollenseizoen steekt allergische rhinitis weer de kop op. Voor patiënten is het belangrijk het onderscheid te kunnen maken tussen de symptomen van rhinitis en die van Covid-19.
Donderdag 25 Maart 2021
Elk jaar worden in België zo'n 8.000 gevallen van dikkedarmkanker vastgesteld. Als de kanker in een vroegtijdig stadium wordt vastgesteld, is er 9 kansen op 10 op genezing. Het is dus zeer nuttig je vanaf je 50ste te laten screenen.
Woensdag 10 Maart 2021
Onvoldoende vitamine D leidt tot zwaardere vormen van COVID-19, in het bijzonder bij kwetsbare personen. De dagelijkse inname van een supplement vitamine D wordt aanbevolen om het immuunsysteem een boost te geven. Y.Care
Donderdag 04 Maart 2021
In België lijden 200.000 ouders aan parentale burn-out. Gezinnen zijn ten volle onderhevig aan de mentale effecten van de pandemie. Tal van ouders zijn het noorden kwijt
Vrijdag 19 Februari 2021
De vaccinatie tegen Covid-19 komt op een hogere snelheid. Alle Belgen boven de 18 jaar zullen per post, sms of email een uitnodiging ontvangen om zich naar een vaccinatiecentrum te begeven. > om te weten wanneer jij aan de beurt bent.
Vrijdag 05 Februari 2021
Voor tal van kankers geldt : hoe eerder ze opgespoord worden hoe beter ze behandeld kunnen worden. Je regelmatig laten screenen en waakzaam zijn voor alarmsignalen, wordt dan ook ten zeerste aangeraden.
Vrijdag 22 Januari 2021
Door de Covid-19-crisis is er een daling van de inentingen bij baby’s en kinderen. De vaccinaties tegen kinkhoest, difterie, bof, mazelen, hepatitis B en zo meer blijven echter sterk aanbevolen.
Woensdag 06 Januari 2021
Vaarwel 2020. Welkom 2021, bron van hoop om de Covid-19 crisis te overwinnen. De vaccinatiecampagne is begonnen en sommige geneesmiddelen hebben hun efficiëntie bewezen.
Vrijdag 18 December 2020
Hyperglycemie bij de opname in het ziekenhuis voorspelt de evolutie van de door Covid-19 besmette patiënt van een niet-kritieke naar een kritieke toestand.
Vrijdag 04 December 2020
Kunnen huisdieren het Covid-19 virus overbrengen ? Hoe zit het nu met de verspreiding van het virus bij dieren en de overbrenging op de mens, na de massale slachting van nertsen in Denemarken? Tijd om hier nader op in te gaan.
Dinsdag 17 November 2020
Als COVID-19 wordt opgelopen, lijkt diabetes het risico op ernstige en kritische vormen te verhogen. Noodzakelijk advies voor deze patiënten.
Donderdag 05 November 2020
Sinds het begin van de Covid-19 crisis, wordt er veel en vaak contradictorisch gecommuniceerd over geneesmiddelen en de interactie ervan met het virus. Hier alvast meer info over de meest courante geneesmiddelen.
Vrijdag 23 Oktober 2020
Als gevolg van Covid-19 heeft het aantal ongelukken te wijten aan het verkeerd gebruik van bepaalde chemische producten een recordhoogte bereikt. Gebruik deze producten dan ook met de nodige voorzichtigheid en met mate. Enkele tips voor een goed gebruik.
Maandag 12 Oktober 2020
“Heb ik het coronavirus opgelopen?” Met kouder weer voor de deur is dat een vraag die waarschijnlijk veel mensen zich zullen stellen. Griep? Een verkoudheid? Covid-19? Kunnen de symptomen uitsluitsel geven?
Donderdag 24 September 2020
De maatregelen als gevolg van Covid-19 hebben een negatieve impact op patiënten met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) oftewel Chronische Obstructieve Long Ziekte. Zowel het voortzetten van de behandelingen als de revalidatie verbonden aan fysieke activiteit, zijn noodzakelijk voor de bescherming van deze patiënten.
Vrijdag 18 September 2020
Deze winter moeten we niet alleen weerstand bieden aan het risico op Covid-19 maar ook aan de gebruikelijke infecties (verkoudheid, griep, bronchitis...). Bovenop de noodzakelijke maatregelen wat betreft hygiëne, dringt één maatregel zich op : je weerstand versterken.
Vrijdag 11 September 2020
Diabetici jonger dan 35 jaar hebben 9x meer risico op overlijden door een hartstilstand dan niet-diabetici. Dat blijkt uit een recente Deense studie. Het hart van deze patiënten moet bijgevolg nauwgelet in de gaten gehouden worden.
Vrijdag 04 September 2020
In deze Covid-19 tijden is het cruciaal dat risicopersonen zoveel mogelijk gevaccineerd worden tegen de griep. Het doel : vermijden dat ons gezondheidssysteem overbelast wordt deze winter. Wie zijn de risicopersonen die zich moeten laten vaccineren?
Vrijdag 28 Augustus 2020
Dit jaar start het nieuwe schooljaar in de schaduw van de COVID-19-crisis. De gehanteerde kleurcodes kunnen van de ene dag op de andere veranderen. In deze context is het belangrijk om leerlingen een rustige omgeving te bieden. Een goed stressbeheer is essentieel voor het hele gezin.
Vrijdag 21 Augustus 2020
Deze zomer, heeft de toename van COVID-19-gevallen voor een verhoging van het aantal annuleringen van medische afspraken voor kankers gezorgd (diagnose en behandeling). Met als gevolg, een risico voor laattijdige gezondheidszorg en mogelijke ernstige gevolgen.
Woensdag 08 Juli 2020
Na de lockdown hebben velen de weg naar het restaurant teruggevonden. Een uitstekend idee op voorwaarde dat je uiterst nauwkeurig de hygiënische regels respecteert zoals ze door de Nationale Veiligheidsraad werden opgesteld. Een overzicht van de maatregelen.
Donderdag 02 Juli 2020
In 10 jaar tijd is het aantal gevallen van huidkanker verdrievoudigd. Een pigmentvlek op de huid die van uitzicht verandert kan wijzen op een melanoom. Zo herkent u een verdachte vlek
Maandag 22 Juni 2020
Je gezondheid begint in je bord. Tijdens de lockdown zijn er bij velen heel wat kilo's bijgekomen. Om terug te kunnen keren naar je juiste gewicht, hoef je geen dieet te volgen. Evenwichtig eten, dat is een goed recept om al die overtollige kilo's weer kwijt te geraken.
Donderdag 11 Juni 2020
De lockdown verlaten kan net zo onaangenaam zijn als de lockdown zelf. Denken dat het leven zal zijn als voorheen, is een misvatting die kan leiden tot ontgoocheling en frustratie. Vandaar enkele aanbevelingen om zonder stress uit de lockdown te komen.
Donderdag 28 Mei 2020
Diabetespatiënten lopen geen groter risico op een COVID-19-infectie. Maar diabetes is een bezwarende factor in geval van een infectie. Diabetespatiënten moeten daarom de sanitaire maatregelen nauwgezet respecteren en een goede bloedsuikerspiegel behouden.
Vrijdag 15 Mei 2020
Volgens onderzoeksinstelling Sciensano is obesitas een risicofactor voor een ernstiger verloop van COVID-19 bij zwaar getroffen patiënten.
Maandag 04 Mei 2020
Tussen de 50 en 74 jaar is screening op colorectale kanker belangrijk. In deze COVID-19-tijden blijven screeningtests essentieel voor de vroegtijdige opsporing en behandeling van eventuele problemen.
Woensdag 22 April 2020
Lijdt u aan astma, aan COPD of emfyseem en hebt u vragen over uw inhalatiebehandeling? Kan uw behandeling een risico op besmetting met covid-19 verzwaren? Helemaal niet. Met de app “MyPuff” kunt u de behandeling beter opvolgen.
Vrijdag 17 April 2020
Geen enkele klinische studie toonde aan dat bepaalde antihypertensiva het risico op COVID-19 verhogen. Daarom wordt aanbevolen de lopende behandelingen niet te onderbreken
Vrijdag 10 April 2020
Tijdens de COVID-19-crisis is het absoluut noodzakelijk dat chronische patiënten hun behandeling voortzetten en naar de geplande consultaties gaan. Tijdens het consult wordt een optimale veiligheid gegarandeerd.
Donderdag 02 April 2020
Isolement, angst om geliefden, professionele onzekerheid, fake news, al deze factoren bezorgen u en uw familie stress. Op initiatief van het Rode Kruis: 6 tips voor omgaan met stress.
Vrijdag 20 Maart 2020
Moeten we tijdens de COVID-19-crisis de kindervaccinaties onderbreken? De besluiten zijn anders in Vlaanderen dan in de Federatie Wallonië-Brussel
Maandag 16 Maart 2020
Mannen, ouderen en patiënten met een chronische ziekte (hoge bloeddruk, diabetes, astma) blijken het kwetsbaarst te zijn voor het coronavirus.
Woensdag 11 Maart 2020
Patiënten met diabetes (type 1 of type 2) zijn gevoeliger voor besmettelijke ziekten zoals het coronavirus covid-19 en voor de complicaties ervan.
Woensdag 26 Februari 2020
Griep, verkoudheden, keelontstekingen, … verspreiden zich gemakkelijk onder de bevolking. Enkele eenvoudige handelingen kunnen de overdracht van de NKO aandoeningen sterk verminderen. “Ontdek de juiste handelingen” .
Maandag 17 Februari 2020
Regen, wind en vocht: een perfecte cocktail om een verkoudheid te krijgen. Vaak is de verleiding groot om antibiotica te nemen. Toch zijn deze geneesmiddelen in veel gevallen niet aan te raden.
Zondag 26 Januari 2020
Een maand zonder alcohol, dat is het voorstel van de Stichting tegen Kanker in februari. Eén Belg op vijf neemt eraan deel. Een challenge die het lichaam goed doet en u een energieboost geeft.
Vrijdag 17 Januari 2020
Bijna 100 000 Belgen lijden aan een burn-out. Het is belangrijk de voortekenen van deze ziekte te kunnen herkennen en indien nodig een afspraak te maken met de dokter.
Vrijdag 27 December 2019
Gelukkig nieuwjaar en een goede gezondheid! Om deze wens concreet vorm te geven moet iedereen zijn eigen prioriteiten stellen. Met haalbare doelstellingen en dankzij goede plannen. Het is aan u om te kiezen tussen soms originele voornemens.
Maandag 23 December 2019
Hebt u een hoge bloeddruk en volgt u een zoutarm dieet? Eet dan niet te veel oesters. Het vele zout dat in deze schaaldieren zit kan een risico op acuut longoedeem met zich meebrengen.
Maandag 27 Mei 2019
Aan de vooravond van de grote vakantie is het nuttig om na te gaan of u en uw gezinsleden voldoende zijn ingeënt tegen tetanus. Deze besmettelijke ziekte is wereldwijd aanwezig. 40 tot 50% van de personen die besmet raken met tetanus, overlijdt hieraan.
Maandag 27 Mei 2019
Hypertensie en slechte cholesterol gaan vaak hand in hand bij dezelfde patiënt, vooral in geval van overgewicht. Iemand die aan deze twee ziektes lijdt, loopt vier keer meer risico op een hartaanval of een beroerte. Wat te doen om het cardiovasculaire risico te verminderen?
Maandag 27 Mei 2019
Leve zon en vakantie na een somber voorjaar! Opgelet dat u zich niet te veel blootstelt aan de zon. Er worden steeds meer gevallen van huidkanker gediagnosticeerd. Loopt u risico om een melanoom te ontwikkelen?
Maandag 27 Mei 2019
Deze test vervangt in geen geval de diagnose gesteld door een arts. Hebt u vragen? Praat er snel over met uw arts.
Donderdag 14 Maart 2019
In België krijgen elk jaar 9000 mensen de diagnose van dikkedarmkanker. Dit is de meest voorkomende kanker, na longkanker. Goed nieuws: in 2/3 van de gevallen kan dikkedarmkanker genezen worden als de diagnose tijdig wordt gesteld. Vandaar het belang van een vroegtijdige opsporing.
Vrijdag 01 Maart 2019
Het mooie weer in de maand februari heeft de natuur weer tot leven gewekt. De elzen en de hazelaars staan al in bloei. Het begin van een moeilijke periode voor mensen die lijden aan allergieën en astma. Denk eraan de nodige voorzorgen te treffen.
Donderdag 14 Februari 2019
De lever is een miskend orgaan. Er wordt vaak over gepraat, bijvoorbeeld naar aanleiding van de actie ‘Tournée minérale’ (een maand zonder alcohol) van de Stichting tegen Kanker. Maar we zijn te weinig vertrouwd met de vele invloeden van de lever op de vertering, de hersenen, de beenderen. De lever voedt en ontgift ons.
Donderdag 31 Januari 2019
Afvallen is een van de sleutelwoorden geworden om gezond te blijven of te worden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met de beste intenties nieuwe eetgewoonten aannemen, levert soms tegenovergestelde resultaten en gewichtstoename op. Een lijst van de fouten die we moeten vermijden.
Vrijdag 18 Januari 2019
Door uw bloeddruk te meten, hebt u zicht op de gezondheid van uw aders. Een hoge bloeddruk verhoogt de risico’s op hart- (infarct), hersen- (CVA) en nieraandoeningen (chronische insufficiëntie). Het is dus belangrijk om uw bloeddruk minstens 1 x per jaar te laten controleren, zelfs als u zich goed voelt.
Donderdag 10 Januari 2019
Het winterweer is bevorderlijk voor verkoudheden en griep: twee ziektes waarvan de symptomen vaak met elkaar verward worden. Maar het is belangrijk om een correcte diagnose te stellen. Een verkoudheid is immers minder erg, maar griep kan mogelijk ernstige complicaties hebben, vooral bij zwangere vrouwen, kinderen en senioren. Om de symptomen te identificeren
Donderdag 27 December 2018
Vaarwel 2018. Welkom 2019! Nieuwjaar is de periode van de goede voornemens. Bijvoorbeeld een beetje afvallen, weer gaan sporten, stoppen met roken, … Stuk voor stuk verlangens die vaak niet geconcretiseerd worden. De reden? Een gebrek aan methode. Ontdek 5 tips om uw gewoonten te verandere.
Donderdag 20 December 2018
Een te rijke of met alcohol overgoten maaltijd en daar heb je het: maagzuur! Gastro-oesofageale reflux is een onaangenaam maar zeer courant verschijnsel. Deze ziekte moet ernstig genomen worden. Vooral na de leeftijd van 50 jaar. Dankzij enkele maatregelen op het vlak van voeding kan het probleem voorkomen worden.
Vrijdag 14 December 2018
In België wordt om de 30 minuten 1 persoon het slachtoffer van een cerebrovasculair accident (CVA). Arteriële hypertensie is de belangrijkste risicofactor voor CVA. Het is dus essentieel hypertensie onder controle te krijgen door tips voor gezond leven in de praktijk te brengen.
Vrijdag 07 December 2018
Buikpijn, diarree, verstopping, opgeblazenheid: deze verschillende problemen houden vaak verband met het prikkelbaredarmsyndroom, dat 1 op de 2 Belgen treft. Bij personen ouder dan 50 moeten de aan dit syndroom verbonden symptomen aanzetten tot een screening om een ziekte als darmkanker uit te sluiten. Darmkanker is de op één na frequentste kanker bij vrouwen en de op 2 na belangrijkste bij mannen. Voor meer informatie over dit syndroom
Donderdag 29 November 2018
Pneumokokken zijn geduchte bacteriën die longontsteking, meningitis en sepsis veroorzaken bij ouderen. In 2015 zouden ze in België verantwoordelijk geweest zijn voor 5.800 ziekenhuisopnames en 430 sterfgevallen. Er bestaan vaccins en die zijn aanbevolen voor personen tussen 50 en 84 jaar. Meer over vaccins.
Donderdag 22 November 2018
Bijna één op de drie mannen en bijna één op de twee vrouwen ouder dan 40 heeft last van een hyperactieve blaas. De aandoening wordt gekenmerkt door de frequente en dringende behoefte om te plassen, zowel overdag als ’s nachts. Deze situatie kan de levenskwaliteit ernstig schaden. Er bestaan oplossingen om weer controle over de situatie te krijgen
Vrijdag 16 November 2018
Bijna 2,5 miljoen Belgen lijden aan hypertensie. Tien tot vijftien procent van deze patiënten zijn resistent tegen de geneesmiddelen die ze voorgeschreven krijgen. Volgens een recente studie, uitgevoerd in de Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel), zouden psychologische factoren deze resistentie tegen de behandeling kunnen verklaren. Meer lezen over psychologische factoren?
Donderdag 08 November 2018
Op 14 november is het naar jaarlijkse traditie Wereld Diabetes Dag, een goede gelegenheid om de bevolking er aan te herinneren dat diabetes iedereen aangaat: kinderen, volwassenen en senioren. Eén op de twee diabetespatiënten wordt niet tijdig gediagnosticeerd. Dat bemoeilijkt de behandeling en verhoogt het risico op verwikkelingen. Hoe kunt u beginnende diabetes herkennen?
Vrijdag 26 Oktober 2018
Voorkomen is beter dan genezen”. Deze uitdrukking geldt zeker voor de griep. Om besmetting met deze infectieziekte de komende weken te vermijden, is vaccinatie belangrijk. Dat is zeker het geval voor personen met een risico op complicaties. Loopt u of een familielid een risico op complicaties?
Donderdag 18 Oktober 2018
Met jojoënde temperaturen en een toenemende vochtigheid, slaan ook de verkoudheden weer toe, vooral bij kinderen. Het verkoudheidsvirus is niet ernstig maar tast wel het welzijn van de baby aan. Ouders moeten waakzaam blijven en maatregelen nemen.
Donderdag 11 Oktober 2018
Ons immuunsysteem zal het de komende maanden weer hard te verduren krijgen. De dagen worden korter, het klimaat vochtiger en de dagelijkse stress verdwijnt ook niet. Gelukkig zijn er superfoods die ons van nature energie geven en ons immuunsysteem versterken. Een klein overzicht.
Donderdag 04 Oktober 2018
Oktober is de maand van de voorlichting in het kader van de strijd tegen borstkanker. Nagenoeg 50 % van de borstkankerdiagnoses betreft vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Toch doet één vrouw op drie in deze leeftijdscategorie niet aan borstkankerscreening. Daarom is de vzw Think Pink gestart met een nationale sensibilisatiecampagne.
Vrijdag 28 September 2018
Met 8.300 gediagnosticeerde gevallen per jaar is prostaatkanker in België de belangrijkste kanker bij mannen. Zoals voor alle vormen van kanker geldt dat hoe vroeger de tumor wordt opgespoord, hoe sneller hij kan worden behandeld. Met de medewerking van de Stichting tegen Kanker, 15 antwoorden op vragen over de preventie en opsporing van prostaatkanker
Vrijdag 21 September 2018
Enkele dagen geleden dook in het zuiden van België de Afrikaanse varkenspest op. De ziekte bij everzwijnen is zeer besmettelijk. Ze kan zich razendsnel verspreiden en gedomesticeerde varkens besmetten. Wat zijn de effecten van de Afrikaanse varkenspest op de mens? Voor meer informatie.
Vrijdag 07 September 2018
Voor kinderen zijn tussendoortjes heel nuttig. Door hun kleine maag eten kinderen telkens kleine hoeveelheden. Ze moeten dus vaak eten. Daarom zijn tussendoortjes nuttig. Maar opgelet: een tussendoortje moet voedingsmiddelen en bereidingen bevatten die goed zijn voor de groei. Meer weten over gezonde tussendoortjes ?
Donderdag 30 Augustus 2018
In 2018 is het aantal gevallen van mazelen heel sterk toegenomen in Europa. België blijft niet gespaard. Mazelen is een zeer besmettelijke virale respiratoire ziekte die zich gemakkelijk verspreidt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dit een van de grootste oorzaken van sterfte bij jonge kinderen. Er bestaat een vaccin om mazelen te bestrijden. Jammer genoeg is de vaccinale dekking in ons land momenteel ontoereikend om een epidemie te vermijden. Meer info over de vaccinatie tegen mazelen.
Woensdag 22 Augustus 2018
Over enkele dagen begint het nieuwe schooljaar. Dat gaat gepaard met een verandering van ritme en nieuwe uren voor de kinderen. Dit staat onder andere op het programma: vaste uren om te gaan slapen. Een herstellende nachtrust is voor het kind immers belangrijk om op school in vorm te zijn. Tips voor een kwaliteitsvolle nachtrust voor uw kinderen.
Maandag 23 Juli 2018
Er is deze week een hittegolf op komst, met overdag gemiddelde temperaturen van meer dan 30 graden. Om gezondheidsproblemen te vermijden, moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen, vooral bij risicopersonen: baby’s, bejaarden en mensen met allergieën en astma. Wilt u weten welke voorzorgen u moet nemen?
Vrijdag 13 Juli 2018
Hormoonontregelaars, zoals bisfenol of ftalaten, worden ervan verdacht een rol te spelen in verschillende hormoonafhankelijke kankers (borst, baarmoeder, prostaat, teelballen), maar ook in moeilijkheden om zwanger te worden, diabetes en obesitas. Eén tip: zo veel mogelijk contact met hormoonontregelaars vermijden, zeker voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen.
Vrijdag 29 Juni 2018
Bij warm weer is het belangrijk dat baby’s en kleine kinderen regelmatig en voldoende drinken. Een tekort aan water kan in enkele uren leiden tot een risico op uitdroging. Laat ons ook niet vergeten dat een baby niet kan zeggen dat hij dorst heeft.
Donderdag 21 Juni 2018
Het is zomer en weldra vakantie! Waar u ook bent, thuis, op uitstap, op het werk of met vakantie: let op voor de zon. De zon kan gevaarlijk zijn voor de huid. De toepassing van de aanbevelingen van de Europese Liga tegen Kanker beperkt het risico op huidkanker.
Donderdag 14 Juni 2018
In België is alcohol de op 4 na belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte bij personen ouder dan 15 jaar. De Hoge Gezondheidsraad heeft net zijn aanbevelingen voor verstandig alcoholgebruik gepubliceerd: tien eenheden alcohol per week, gespreid over de 7 dagen, met dagen zonder alcohol.
Vrijdag 08 Juni 2018
Een ‘grote vooruitgang’, dat zeiden de kankerdeskundigen die deze week in Chicago een congres bijwoonden over verschillende studies die aantonen dat men op termijn geen chemotherapie meer zou moeten toepassen om bepaalde vormen van borst- of longkanker te behandelen, dankzij de immunotherapie die misselijkheid, haaruitval, vermoeidheid enz. vermijdt.
Vrijdag 01 Juni 2018
Salmonella in etenswaren, bacteriën in niet-drinkbaar water, turista bij de reiziger, … Stuk voor stuk leiden ze tot darmproblemen (diarree). Bovendien kan dit gepaard gaan met mogelijk gevaarlijke uitdroging bij risicopersonen: baby’s en bejaarden.
Maandag 28 Mei 2018
Op 31 mei is het Werelddag zonder tabak. Ter gelegenheid daarvan bieden 67 ziekenhuizen informatie en nicotine-afhankelijkheidstests aan. Sommige organiseren een test om de reële longleeftijd te bepalen. Een roker verliest bijna 9 jaar aan levensverwachting vergeleken met een niet-roker. Voor vrouwen die roken, is dat bijna 6 jaar.
Vrijdag 11 Mei 2018
Eindelijk! Elke patiënt zal via het portaal Mijngezondheid toegang hebben tot persoonlijke medische en administratieve informatie. Dat is wat de Minister van Volksgezondheid heeft aangekondigd. Momenteel vindt de burger op Mijngezondheid een samenvatting van zijn dossier bij de huisarts en gegevens afkomstig van ziekenhuizen.
Donderdag 03 Mei 2018
De bacterie Akkermansia municiphila zou aan de basis kunnen liggen van een voedingssupplement dat uw tailleomtrek, gewicht, cholesterol en bloedsuikergehalte op peil houdt. In ieder geval, dat beweert een onderzoeksteam van de UCL, dat hoopt het product in 2021 op de markt te kunnen brengen.
Vrijdag 13 April 2018
Adolescenten van 12 tot 18 jaar nemen te veel medicijnen op doktersvoorschrift. Tot deze conclusie komt een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 30 % van de adolescenten heeft in 2016 een antibioticum genomen, gemiddeld gedurende 23 dagen. De volgende medicijnen op het lijstje zijn niet-steroïde ontstekingsremmers als Ibuprofen (19 %) en antihistaminica (9,6 %). Er is dus een tendens de ongemakken van de adolescentie met medicijnen te behandelen. Om het medicijngebruik te verminderen.
Donderdag 29 Maart 2018
In onze voeding bevinden zich tal van chemische stoffen, waaronder pesticiden, die onze gezondheid aantasten. Deze hormoonontregelende stoffen of hormoonverstoorders (HV’s) veroorzaken bij kinderen ernstige ziekten: obesitas, vroege vruchtbaarheid bij jonge meisjes, diabetes type 2 …. Hoe vermijd je dat deze HV’s hun gezondheid aantasten? Voor tips ?
Vrijdag 23 Maart 2018
Veel personen ontwikkelen diabetes type 2 zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Verschillende factoren kunnen aanzetten tot waakzaamheid: erfelijkheid, waarschuwingssignalen, analyseresultaten (bloed en urine). Hoe sneller diabetes gediagnosticeerd wordt, hoe beter de behandeling.
Vrijdag 16 Maart 2018
Moeten we stoppen met het eten van rood vlees na het Veviba-schandaal? De dierlijke eiwitten in onder andere rood vlees zijn noodzakelijk voor de goede werking van ons organisme. Maar we mogen ook niet overdrijven. Lees hier het advies van de Hoge Gezondheidsraad >>>
Maandag 12 Maart 2018
Onderzoekers hebben de gegevens van 39 eerder gepubliceerde studies bestudeerd over "sexting"-gewoontes" (dwz het versturen van sms'jes met een seksueel karakter). Deze studies betreffen 110.380 tieners met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. De resultaten hiervan zijn verhelderend >> klik om meer te leren.
Vrijdag 02 Maart 2018
Bestaat er een link tussen een belangrijke en regelmatige alcoholconsumptie en de risico op vroegtijdige dementie? Een studie uitgevoerd in verschillende franse ziekenhuizen werd in de "LANCET Public Health" gepubliceerd. Deze studie heeft aangetoond dat er bij meer dan 57 000 geobserveerde casussen tussen 2008 en 2013, vroegtijdige dementie aanwezig was. Meer dan de helft van de casussen waren direct toe te schrijven aan hersenschade, deze gerelateerd aan alcohol (39%), ofwel door overmatig alcoholgebruik (18%)
Vrijdag 16 Februari 2018
Zal er binnenkort een vaccin zijn om kanker te genezen? Dat is heel goed mogelijk! Onderzoekers hebben onlangs de resultaten bekendgemaakt van een studie die werd uitgevoerd bij muizen met een lymfoom. De conclusies tonen aan dat het mogelijk is om niet alleen de oorspronkelijke tumor maar ook de uitzaaiingen (metastasen) te vernietigen, en dat met maar heel weinig bijwerkingen.
Vrijdag 09 Februari 2018
Luchtverontreiniging, voornamelijk door diesel, verhoogt rechtstreeks het aantal myocardinfarcten. Zo luidt de conclusie van een Belgische wetenschappelijke studie. Dit belangt u als eerste aan als u in de stad woont.
Vrijdag 02 Februari 2018
Een enquête van het sociaal Secretariaat van Securex heeft aangetoond dat het risico op Burn out bij werkers gestegen is van 10% in 2014 tot 17% in 2017. Eveneens, zijn veertig jaar oude werknemers die fulltime in dienst zijn het meest blootgesteld...
Woensdag 24 Januari 2018
U bent zeer betrokken bij uw werk, zonder herkenning of echte financiële beloning ? U bent overwerkt ? U slaapt niet goed ? U wordt snel boos ? Om te weten of u een verhoogd risico van burn-out hebt, kijk naar deze video
Donderdag 11 Januari 2018
Meer dan 83000 belgen hebben elk jaar een burn-out.Deze ziekte treft veel mensen ; verplegend personeel, leraren, handelaren, boeren, bedrijfsleiders, en bijzonder mensen die bij hun job sterk betrokken zijn.