Hormoonontregelaars: te allen prijze te vermijden
Hormoonontregelaars zijn chemische stoffen, die voor het merendeel kunstmatig geproduceerd worden, die de goede werking van het hormoonstelsel verstoren. Deze producten zijn talrijk: pesticides, ftalaten (gebruikt in plastic materiaal), bisfenol, chloordecon, … Ze zijn te vinden in voedingswaren, maar ook in de lucht, in het water en in bepaalde industriële producten (plastic, cosmetica, …).
Hormoonontregelaars worden ervan verdacht een rol te spelen in het ontstaan van bepaalde hormoonafhankelijke kankers (borst, baarmoeder, prostaat, teelballen), maar ook het voortplantingsstelsel van de mens te verstoren. Tot slot zouden ze ook in verband worden gebracht met type 2 diabetes en obesitas. Momenteel wordt onderzoek verricht, bijvoorbeeld binnen de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), om het oorzakelijke verband van de hormoonontregelaars met zekerheid te bepalen.
Bisfenol A, dat al sinds 2011 verboden is voor de productie van zuigflessen, wordt door een Europese Verordening vanaf 6 september 2018 verder verboden voor de productie van plastic bekers en flessen in polycarbonaat bestemd voor zuigelingen en jonge kinderen.
Enkele tips om hormoonontregelaars te vermijden:
- Zo veel mogelijk de aankoop vermijden van voedingswaren die verpakt zijn in plastic (bakjes, folies, …)
- Groenten en fruit altijd vooraf wassen (behalve bioproducten)
- Voedingswaren nooit opwarmen in plastic dozen (type Tupperware)
- Drank in plastic flessen nooit bewaren in de zon.