logo Facebook

Hoe zit het – na het Veviba-schandaal - met de consumptie van rood vlees?

Rood vlees eten? Ja, maar met mate.

 

De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad:

- Matige consumptie van rood vlees (*) is een waardevolle bron van eiwitten, vooral voor senioren.

- Fijne vleeswaren op basis van rood vlees moeten zo veel mogelijk vermeden worden, meer in het bijzonder producten die bewaarmiddelen bevatten (nitrieten en nitraten).

- Zet 2x per week vis in plaats van vlees op het menu. Vervang vlees minstens 1x per week door een alternatief van plantaardige oorsprong.

- Bij de bereiding van rood vlees wordt aanbevolen specerijen en aromatische kruiden te gebruiken, die van nature antioxidanten bevatten.

- Een beperking van de consumptie van rood vlees tot maximaal 500 gram per week zou al volstaan om het aantal colorectale kankers te doen dalen met 10 tot 20%.

 

 

Bronnen: voedingsaanbevelingen voor België, september 2016 (CSS 9285). Rood vlees, fijne vleeswaren op basis van rood vlees en preventie van colorectale kanker: samenvatting december 2013 ( CSS 8858)

 

(*) wordt beschouwd als rood vlees: vers vlees afkomstig van hoofdzakelijk rund, varken, schaap of lam, maar ook van andere diersoorten, met uitzondering van gevogelte, dat geen andere verwerking heeft ondergaan dan koeling, bevriezing en/of fragmentatie om te worden gemengd met ander rood vlees en zout (bijvoorbeeld gehakt).