logo Facebook

Groen licht voor een superbacterie tegen overgewicht

Dit is uitstekend nieuws voor alle patiënten die lijden aan overgewicht en meer in het algemeen aan hart- en vaatziekten. De bacterie Akkermansia muciniphila zal vanaf 2022 verkrijgbaar zijn in België in de vorm van een voedingssupplement om in te nemen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) heeft immers recent haar goedkeuring gegeven voor de commercialisering ervan.

 

 

Bewezen voordelen

Om de Europese « zegen » te krijgen, heeft het team van Prof. Cani van de UC Louvain de geschiktheid aangetoond van gepasteuriseerde Akkermansia muciniphila om de achteruitgang van de gezondheid van prediabetes patiënten tegen te gaan zonder dat dit cardiovasculaire risicofactoren inhoudt met de vermindering van ontstekingsmarkers in de lever, van de resistentie tegen insuline of van hypercholesterolemie.

 

Het staat wetenschappelijk vast dat de bacterie in staat is om de barrièrefunctie van de darm te herstellen. Dit leidt tot een vermindering van ontstekingen en, op de langere duur, een betere controle van het stockeren van vetten, van het metabolisme van de glucose en van het energieverbruik.

 

Tot slot hebben de onderzoekers ontdekt dat het pasteurisatieproces (70 graden gedurende een halfuur) de efficiëntie van de bacterie verhoogde (stabiliteit, langdurige bewaring en makkelijkere toediening).

 

Akkermansia muciniphila is echter geen « mirakelpil » want het gebruik moet gekoppeld worden aan leef- en voedingsgewoonten om merkbare resultaten te bekomen.

 

 

België kraait victorie !

De bacterie werd in 2004 ontdekt in het laboratorium van Prof. de Vos (universiteit Wageningen) maar het is aan het team van Prof. Cani van het Drug Research Institute van de UC Louvain dat de eer toekomt om de voordelen aangetoond te hebben van Akkermansia muciniphila en de studies geleid te hebben voor de goedkeuring voor menselijk gebruik.