Donderdag 04 November 2021
In België lijdt 1 op 2 volwassenen aan diabetes die nog niet opgespoord werd en dus niet behandeld wordt. Dat heeft tot gevolg dat essentiële organen langzaam worden aangetast: voeten, ogen, bloedvaten, hart en hersenen. De opsporing van diabetes is dus belangrijk om complicaties te vermijden.
Vrijdag 18 December 2020
Hyperglycemie bij de opname in het ziekenhuis voorspelt de evolutie van de door Covid-19 besmette patiënt van een niet-kritieke naar een kritieke toestand.
Dinsdag 17 November 2020
Als COVID-19 wordt opgelopen, lijkt diabetes het risico op ernstige en kritische vormen te verhogen. Noodzakelijk advies voor deze patiënten.
Vrijdag 11 September 2020
Diabetici jonger dan 35 jaar hebben 9x meer risico op overlijden door een hartstilstand dan niet-diabetici. Dat blijkt uit een recente Deense studie. Het hart van deze patiënten moet bijgevolg nauwgelet in de gaten gehouden worden.
Donderdag 28 Mei 2020
Diabetespatiënten lopen geen groter risico op een COVID-19-infectie. Maar diabetes is een bezwarende factor in geval van een infectie. Diabetespatiënten moeten daarom de sanitaire maatregelen nauwgezet respecteren en een goede bloedsuikerspiegel behouden.
Vrijdag 10 April 2020
Tijdens de COVID-19-crisis is het absoluut noodzakelijk dat chronische patiënten hun behandeling voortzetten en naar de geplande consultaties gaan. Tijdens het consult wordt een optimale veiligheid gegarandeerd.
Woensdag 11 Maart 2020
Patiënten met diabetes (type 1 of type 2) zijn gevoeliger voor besmettelijke ziekten zoals het coronavirus covid-19 en voor de complicaties ervan.
Maandag 27 Mei 2019
Deze test vervangt in geen geval de diagnose gesteld door een arts. Hebt u vragen? Praat er snel over met uw arts.
Donderdag 14 Februari 2019
De lever is een miskend orgaan. Er wordt vaak over gepraat, bijvoorbeeld naar aanleiding van de actie ‘Tournée minérale’ (een maand zonder alcohol) van de Stichting tegen Kanker. Maar we zijn te weinig vertrouwd met de vele invloeden van de lever op de vertering, de hersenen, de beenderen. De lever voedt en ontgift ons.
Donderdag 20 December 2018
Een te rijke of met alcohol overgoten maaltijd en daar heb je het: maagzuur! Gastro-oesofageale reflux is een onaangenaam maar zeer courant verschijnsel. Deze ziekte moet ernstig genomen worden. Vooral na de leeftijd van 50 jaar. Dankzij enkele maatregelen op het vlak van voeding kan het probleem voorkomen worden.
Donderdag 08 November 2018
Op 14 november is het naar jaarlijkse traditie Wereld Diabetes Dag, een goede gelegenheid om de bevolking er aan te herinneren dat diabetes iedereen aangaat: kinderen, volwassenen en senioren. Eén op de twee diabetespatiënten wordt niet tijdig gediagnosticeerd. Dat bemoeilijkt de behandeling en verhoogt het risico op verwikkelingen. Hoe kunt u beginnende diabetes herkennen?
Donderdag 11 Oktober 2018
Ons immuunsysteem zal het de komende maanden weer hard te verduren krijgen. De dagen worden korter, het klimaat vochtiger en de dagelijkse stress verdwijnt ook niet. Gelukkig zijn er superfoods die ons van nature energie geven en ons immuunsysteem versterken. Een klein overzicht.
Donderdag 14 Juni 2018
In België is alcohol de op 4 na belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte bij personen ouder dan 15 jaar. De Hoge Gezondheidsraad heeft net zijn aanbevelingen voor verstandig alcoholgebruik gepubliceerd: tien eenheden alcohol per week, gespreid over de 7 dagen, met dagen zonder alcohol.
Vrijdag 13 April 2018
Adolescenten van 12 tot 18 jaar nemen te veel medicijnen op doktersvoorschrift. Tot deze conclusie komt een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 30 % van de adolescenten heeft in 2016 een antibioticum genomen, gemiddeld gedurende 23 dagen. De volgende medicijnen op het lijstje zijn niet-steroïde ontstekingsremmers als Ibuprofen (19 %) en antihistaminica (9,6 %). Er is dus een tendens de ongemakken van de adolescentie met medicijnen te behandelen. Om het medicijngebruik te verminderen.
Vrijdag 23 Maart 2018
Veel personen ontwikkelen diabetes type 2 zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Verschillende factoren kunnen aanzetten tot waakzaamheid: erfelijkheid, waarschuwingssignalen, analyseresultaten (bloed en urine). Hoe sneller diabetes gediagnosticeerd wordt, hoe beter de behandeling.