logo Facebook

Covid-19 : geneesmiddelen en vaccins, 2 lichtpunten van hoop

2021 : een jaar van hoop

Eindelijk ! De pagina van 2020 is omgedraaid en met haar de eindeloze crisis als gevolg van de pandemie gelieerd aan het coronavirus. Nu de vaccinatiecampagne begonnen is, is de hoop reëel dat het virus overwonnen wordt en dat de druk op de ziekenhuizen vermindert. Maar het zal nog de nodige maanden (6 tot 10 maanden) geduld vragen voor we kunnen terugkeren naar een quasi normaal leven.

 

 

Efficiëntie van sommige geneesmiddelen

Verschillende studies hebben de relatieve efficiëntie tot inefficiëntie aangetoond van sommige geneesmiddelen zoals hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir (gebruikt bij HIV) of remdesivir dat enkel de duur van de hospitalisatie wat vermindert.

 

Andere studies hebben echter aangetoond dat sommige geneesmiddelen wel degelijk helpen bij de behandeling van gehospitaliseerde patiënten, zoals dexamethason (een corticoïde die het risico op ontsteking vermindert) en bloedverdunners (die het risico op trombose voorkomen).

 

De monoklonale antilichamen, vroegtijdig geregistreerd, verminderen de virale belasting en limiteren de verspreiding van het virus in het organisme.

 

Tot slot beïnvloeden andere moleculen dan weer de immuniteitsrespons. Dat is het geval voor aspirine en herstellend plasma.

 

Vaccins : voorrang aan oudere bewoners van zorgcentra en zorgverleners

Het eerste vaccin dat in België werd goedgekeurd eind december door de overheid was dat van BioNtech/Pfizer. Zo werd de weg vrijgemaakt voor de vaccinatiecampagne die op 5 januari van start ging. Bewoners van zorgcentra en de zorgverleners zullen als eersten aan de beurt komen.

 

Het tweede vaccin, dat van AstraZeneca/ Universiteit van OXFORD, werd reeds goedgekeurd in Groot-Brittannië dat geconfronteerd wordt met een heropflakkering van de pandemie te wijten aan een mutatie van het virus.

 

Het derde vaccin, van Moderna, heeft deze woensdag de Europese goedkeuring gekregen.

 

Andere vaccins (J&J, Sanofi/GSK , Curevac) zouden de komende maanden groen licht moeten krijgen.

 

Als burgers zich positief opstellen naar vaccinatie toe en de productie van vaccins kan volgen en ook de logistieke implementatie naar wens verloopt, zou een vaccinatiegraad van +/-70%, die overeenkomt met collectieve immuniteit, komende herfst moeten gehaald worden.