logo Facebook

Mazelen: vaccinatie om epidemie te voorkomen

Mazelen is een virale respiratoire ziekte die zeer besmettelijk is (10 x meer dan griep) en die wordt overgedragen door hoesten en niezen. De symptomen zijn koorts, een loopneus, hoesten, keelpijn en rode huiduitslag over het hele lichaam.

Dit jaar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie in Europa meer dan 41.000 volwassenen en kinderen geregistreerd die mazelen hebben opgelopen, waarvan 37 sterfgevallen.

De enige oplossing om deze ziekte in te dijken? Vaccinatie. Maar om een epidemie te vermijden, moet de vaccinale dekking hoger zijn dan 95%, wat in België niet het geval is in Vlaanderen.

 

Om een optimale dekking te garanderen, moet het vaccin 2x toegediend worden:

- een 1e keer bij de baby op de leeftijd van 12 maanden,

- een 2e keer op 11-/12-jarige leeftijd

 

Momenteel bedraagt de dekkingsgraad 95% bij baby’s, maar slechts 75% bij adolescenten en volwassenen. Dat is duidelijk ontoereikend, want er is een globale dekking (voor de twee dosissen) van minimaal 95% vereist om de epidemie in te dammen.

 

Slechts één tip: controleer in uw vaccinatieboekje of met uw behandelende arts of het hele gezin ingeënt is tegen mazelen. Het (gratis) vaccin is een daad van gezondheid en burgerzin.

Voor meer info over kindervaccinatie