logo Facebook

Hoe hormoonontregelende stoffen bij kinderen vermijden?

Zoals talrijke experten trekt professor Barbara Demeneix, endocrinologe en onderzoeksdirectrice in het Centre National de Recherche Scientifique (CNRS, Franse overheidsorganisatie voor wetenschappelijk onderzoek) aan de alarmbel. Hormoonverstoorders (HV’s) vallen ons hormonaal systeem aan en sturen de informatie-uitwisseling tussen onze cellen in de war, een beetje zoals storing op een radiozender. Deze stoffen liggen onder meer aan de basis van ziekten bij kinderen: obesitas, vroege vruchtbaarheid bij meisjes, diabetes type 2. Eén manier om doeltreffend de strijd aan te binden met HV’s is het wijzigen van onze voeding.

 

Hieronder vindt u enkele tips om uw gewoonten te veranderen:

 

-       Vermijd verwerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden.

-       Lees aandachtig de samenstelling van het product op het etiket. Hoe meer additieven, bewaarmiddelen, kleurstoffen,… het product bevat, hoe ongezonder het is.

-       Koop verse producten, indien mogelijk geteeld bij u in de buurt.

-       Eet, indien mogelijk, producten afkomstig van biologische landbouw.

-       Vermijd in plastic voorverpakte producten.

-       Verwijder folie en andere verpakkingen in plastic zodra u thuiskomt. Ze bevatten tal van zogenaamd ‘vetoplosbare’ chemische producten.

-       Bewaar voedingsmiddelen bij voorkeur niet in plastic dozen of kommen, die geschikt zijn voor gebruik in de microwaveoven. Ze geven beetje bij beetje chemische producten vrij, zoals ftalaten, in de voedingsmiddelen die u nadien opeet.

 

Om meer te weten over de module "Obésitas" CLIK HIER

 

Voor meer informatie :

« Cocktail toxique : comment les perturbateurs endocriniens empoisonnent votre cerveau ? » Auteur : Docteur Barbara Demeneix. Editions Odile JACOB