logo Facebook

Spiervermoeidheid, teken van gebrek aan vitamine D

Personen ouder dan 60 jaar hebben nood aan een voldoende hoog vitamine D-gehalte voor een optimale ondersteuning van hun gezondheid, hun mobiliteit, hun autonomie en hun levenskwaliteit. Epidemiologische studies hebben jammer genoeg aangetoond dat 40% van de Europese bevolking een gebrek aan vitamine D heeft.

 

De oorzaken van een gebrek aan vitamine D bij oudere personen

  • de veroudering van de huid gaat gepaard met een vermindering van de onderhuidse synthese van vitamine D als gevolg van ultraviolette stralen,
  • een zittende levensstijl als gevolg van een verlies aan mobiliteit,
  • een beperkte blootstelling aan de zon vooral in de winter.

 

De gevolgen van een tekort aan vitamine D

Tal van studies hebben aangetoond dat een gebrek aan vitamine D leidt tot een verhoogd risico op vallen en op breuken bij oudere personen. Uit een recente Australische studie (1) is gebleken dat er een verband is tussen een gebrek aan vitamine D en het slecht functioneren van de spieren bij oudere personen.

 

Skeletspieren hebben immers nood aan energie om beweging mogelijk te maken. Het zijn de mitochondriën binnen de cellen die ervoor zorgen dat voedingsstoffen worden omgezet in de energie die noodzakelijk is om te bewegen. Australische onderzoekers hebben vastgesteld dat een verstoring van de werking van de mitochondriën bij personen met een tekort aan vitamine D rechtstreeks leidde tot een vermindering van spierkracht. Conclusie : oudere personen moeten een correct vitamine D-gehalte behouden om vermoeide spieren te voorkomen.

 

Een aanbevolen supplement

Als gevolg van de regelmaat aan tekorten, is een systematisch supplement van vitamine D aanbevolen voor oudere personen, met dosissen van 800 à 1000 UI per dag. De behandelde geneesheer kan u het juiste advies geven om de kuur op te starten.

 

(1) Journal of Endocrinology 1 April 2021 DOI :10.1530/JOE-20-0233