logo Facebook

COVID-19 en arteriële hypertensie: de behandeling moet voortgezet worden

In de pers verschenen berichten over een verhoogd risico op COVID-19-besmetting bij gebruik van bepaalde hoge bloeddrukmedicijnen.

Prof. Patrizio Lancellotti, Afdelingshoofd Cardiologie in het Universitair Ziekenhuis van Luik en Voorzitter van de Belgische Vereniging voor Cardiologie, maakt de balans op en stelt: “Er zijn enorme gevaren verbonden aan het ongerechtvaardigd stoppen met deze medicatie.”

 

Om welke antihypertensieve behandelingen gaat het?

Prof. Lancellotti: Het bericht gaat over twee klassen van antihypertensiva, Converting Enzyme Inhibitors (CEA’s) en de receptorblokkers van angiotensine II (ARB’s II), die zeer effectief zijn in het verminderen van de sterfte door bepaalde chronische cardiovasculaire aandoeningen, zoals hoge bloeddruk of hartfalen.” 

 

Wat is het verband tussen deze geneesmiddelen (ACE-remmers en ARB II) en COVID-19?

Prof. Lancellotti: “Deze geneesmiddelen hebben in theorie een gemeenschappelijk kenmerk met het COVID-19-virus, namelijk de verbinding met de ACE 2-receptor (angiotensin-converting enzyme 2). Om de cel binnen te dringen en ze te besmetten, moet het coronavirus eerst deze ACE 2-receptor herkennen, die als het ware de sleutel is om de cel te openen.

ACE-remmers en ARB’s II kunnen echter de expressie van deze ACE 2-receptor verhogen, in aantal en in dichtheid, en zo in theorie de virale agressie doen toenemen.”

 

Is het verband tussen de medicatie in kwestie en het verhoogde risico op besmetting met COVID-19 wetenschappelijk bewezen?

Op dit moment blijft het verband een theoretische hypothese.

Prof. Lancellotti: “Integendeel, verschillende studies tonen aan dat hoge niveaus van ACE 2 de schade aan de longen ten gevolge van de virale infectie kunnen beperken. Er lopen momenteel twee klinische studies om de gunstige effecten van een ARB II te testen bij COVID-19-patiënten. Een pilootstudie evalueert de toediening van een recombinante vorm van ACE.” 

 

Moet men stoppen met chronische ACE-remmers of ARB II-therapie?

Prof. Lancellotti: “Bij gebrek aan klinisch bewijs en duidelijke experimentele gegevens is het niet aangeraden te stoppen met chronische ACE-remmers of ARB II-therapie om een COVID-19-infectie te voorkomen.De wetenschappelijke gemeenschap beveelt momenteel ook aan om behalve in kritieke situaties, de behandeling met ACE-remmers of ARB II bij een COVID-19-infectie voort te zetten. Deze aanbevelingen kunnen echter veranderen volgens de resultaten van de lopende klinische testen.”

 

Lees hier het volledige artikel

Meer weten over arteriële hypertensie