logo Facebook

Een evenwichtige voeding: een goed recept voor na de lockdown

Je gezondheid begint in je bord. Evenwichtig eten is één van de sleutels om je juiste gewicht te behouden of te hervinden.

 

Hierbij 5 adviezen over hoe je, zonder inspanning, evenwichtig kan eten.

 

Combineer beperken met verhogen. Beperk aan de ene kant « risicovolle » voeding (vetten, gefrituurd eten, zout, verborgen suikers), verhoog aan de andere kant « beschermende » voeding (fruit, groenten, granen, noten...).

 

Eet niet eenzijdig en geniet zo van de voordelen van vezels en antioxidanten, van vitaminen en minerale zouten, van aminozuren of essentiële vetzuren. Zorg voor een combinatie van goede voedingsstoffen en hou daarbij dit gezonde motto indachtig: « van alles iets eten en een beetje van alles ».

 

Geef goede gewoontes door aan de jeugd. Het goede voorbeeld geven aan jongeren door evenwichtige maaltijden te serveren, is de beste manier om te strijden tegen voedselneofobie ( « nee, dat wil ik niet proeven »). Leer hen naar de markt gaan, een maaltijd bereiden... Hou het plezierig en zorg dat iedereen zijn goed humeur bewaard.

 

Stel gevarieerde menu's samen. Evenwicht vraagt variëteit. Leer nieuwe smaken kennen, kies eens voor een nieuw recept, test nieuwe bereidingen uit. Allemaal zaken die snel zorgen voor fysiek welzijn. Probeer het deze vakantie eens samen met familie of vrienden.

 

Pas op voor hypes. Er gaat geen week voorbij of er duiken nieuwe mirakeloplossingen op om te vermageren. Sommigen kunnen er wel bij varen, anderen helemaal niet. Als je kampt met een chronische ziekte zoals diabetes, hypertensie, hypercholesterolemie... is het beter eerst erover te praten met je huisarts vooraleer je je in zo'n « avontuur » stort. Goede raad kan nooit kwaad.

 

Meer weten  +