logo Facebook

Alarmdrempel : voor een kankerpatiënt is het bezoek naar de arts van levensbelang

Met de versterking van COVID-19 gedurende deze zomer, zijn annuleringen van medische afspraken voor kankerdiagnoses en behandelingen opnieuw gestegen. Een vertraging in de zorg voor deze patiënten kan echter desastreuze gevolgen hebben.

 

 

In April : - 44% kankerdiagnoses

Stichting tegen Kanker bevestigt dat: In de maand april zijn er 44% minder kankergevallen opgespoord dan in april 2019. Bejaarden en kwetsbare personen hebben minder geraadpleegd. De grootste daling betreft huidkanker (-60%), gevolgd door prostaatkanker (-54%).

 

 

Een hogere risico voor de kankerpatiënten

Deze situatie kan tot een reële crisis leiden, na deze van COVID-19. Vertraagde diagnoses en gestopte behandelingen zullen een progressie van het aantal kankers veroorzaken.

 

Bovendien, zullen de oncologische diensten op een bepaald moment met een verhoogde werkdruk gedreigd worden door nieuwe patiënten en de uitgestelde behandelingen.

 

 

De veilige medische en ziekenhuisomgeving

Optimale en veilige gezondheidsomstandigheden zijn in alle ziekenhuizen verzekerd om de patiënten te kunnen ontvangen: patiënt zorgtrajecten, beschikbare mondmaskers voor allen, hydro-alcoholische gel, desinfectie tussen bezoeken en behandelingen, enz…

 

Stichting tegen Kanker herinnert eraan dat de dienst “Kankerinfo” beschikbaar is voor alle kankerpatiënten. Deze dienst is vertrouwbaar en gratis te bereiken via 0800 15 802 of via e-mail (https://www.kanker.be) of zelfs via de Facebook-pagina. Gezondheidswerkers beantwoorden ieders vraag vragen en bieden gevalideerde en up to date wetensschappelijke informatie.

 

Tot slot, herinnert de Stichting tegen Kanker aan dat, kanker in België nog altijd meer doden veroorzaakt dan COVID-19, met een gemiddelde van 183 nieuwe casussen en 74 sterfgevallen per dag.

 

 

Voor meer info klik op de volgende link