logo Facebook

Bescherming van de lever

De lever is betrokken bij 300 functies van het menselijke lichaam. Dit orgaan is dan ook heel belangrijk voor onze gezondheid.

 

Werking

 

De lever krijgt bloed uit de darmen. Hij filtert dit bloed om toxines te elimineren en voedingsstoffen (suikers, lipiden, proteïnen) te behouden. Die worden bezorgd aan de organen die energie nodig hebben: spieren, hersenen, …

Bovendien produceert de lever ook moleculen die belangrijk zijn voor de coagulatie van het bloed en de beenderen.

 

Probleem: vetopstapeling

 

Jammer genoeg zorgen slechte voedingsgewoonten – waaronder overmatig alcoholgebruik – ervoor dat de lever te veel suikers krijgt. Dit overschot aan suikers wordt door de lever omgezet in vetten die opgeslagen worden. Deze vetopstapeling kan ‘niet-alcoholische steatohepatitis’ veroorzaken, een ziekte die kan leiden tot levercirrose en zelfs leverkanker.

 

Tips om problemen te vermijden

 

- Overmatig alcoholgebruik vermijden. Voor een man is het aanbevolen om niet meer dan 3 eenheden alcohol per dag te nuttigen, en voor een vrouw niet meer dan 2 eenheden alcohol per dag (1 eenheid = 10 gram alcohol).

- Te suikerrijke voeding vermijden. Dat betekent dus bereide gerechten, frisdrank, wit brood, koffiekoeken en andere zoetigheden vermijden.

- Een overmatige opname van ijzer vermijden door minder rood vlees te eten.

- Opgelet voor de overschrijding van de geneesmiddelendosissen, bijvoorbeeld paracetamol (pijnstiller). Als we te hoge dosissen innemen, kan de lever niet meer volgen.

- Nooit alcohol combineren met geneesmiddelen: de lever zal eerst de alcohol verwerken en het geneesmiddel laten ophopen, met het risico dat het geneesmiddel toxisch wordt.

 

Om meer te weten : gezonde en gevarieerde voeding