logo Facebook

Diabetes : het belang van vroegtijdige opsporing van hartrisico.

Een retrospectieve Deense studie (1) over een periode van 10 jaar leidde tot de conclusie dat diabetici jonger dan 35 jaar 9x meer risico hebben op overlijden door een onverwachte hartstilstand dan personen van dezelfde leeftijd zonder diabetes. In bijna ¾ van de gevallen, betreft het mannen.

 

Zo vroeg mogelijk het cardiovasculair risico evalueren

De Deense studie bevestigt dat diabetes een ernstige ziekte is met complicaties waarmee onvoldoende rekening wordt gehouden, in het bijzonder het hartrisico.

Volgens dokter JP Kervokian van l’Hôpital Lariboisière (Parijs) tonen deze conclusies dat de behandeling van deze « jonge » diabetespatiënten ook een raadpleging van een cardioloog moet bevatten en dit minstens één keer per jaar. Bovenop de evaluaties van de factoren van gebruikelijke risico's (HDL cholesterol, hoge bloeddruk, roken,...), zou ook de staat van de hartkleppen kunnen nagegaan worden. Voor dit hartonderzoek is echo-doppler beter aangewezen dan de simpele inspanningstest.

 

De 6 maatregelen om diabetes « onder controle » te houden

  • Ideaal gewicht > het is nuttig om in samenspraak met de dokter een ideaal gewicht te bepalen en een inspanning te doen om dit gewicht te behouden of ernaar te streven ;
  • - Een evenwichtige voeding > prioritair is het drastisch verlagen van de consumptie van suiker met de focus op gesuikerde dranken en industrieel bereide maaltijden ;
  • - Stoppen met roken > ideaal ban je de sigaret. Tabak heeft niet alleen een nefaste invloed op diabetes maar ook op andere aandoeningen zoals hoge bloeddruk ;
  • - Gematigd verbruik van alcohol > 1 consumptie/dag voor een vrouw en 2 consumpties/ dag voor een man ( 1 consumptie = 25cl bier of 12,5cl wijn of 3,5cl sterke drank).
  • - Fysieke activiteit > iedereen kan een activiteit kiezen : wandelen, turnoefeningen, fietsen, zwemmen... het belangrijkste is om 3x per week een activiteit te doen van minstens 30 minuten.
  • - De behandeling volgen> de door de dokter voorgeschreven medicatie nemen, is noodzakelijk om de diabetes te stabiliseren en complicaties zoals hartaandoeningen te vermijden.

 

(1)Hadberg et al, Sudden cardiac death among persons with diabetes aged 1-49 year : a 10 year nationwide study in Denmark. European Heart Journal. 07/2020,Vol 41,Issue 28, pp2699-2706.

 

Om meer te weten