logo Facebook

Dikkedarmkanker: op te sporen vanaf 50 jaar

De maand maart staat in het teken van de sensibilisatie voor dikkedarmkanker. Dit is de op één na meest voorkomende kanker in België, met 9000 diagnoses per jaar. Deze kanker treft nagenoeg evenveel mannen als vrouwen.

 

Opsporing vanaf 50 jaar

Dikkedarmkanker evolueert nagenoeg ‘onopgemerkt’, aangezien er maar weinig symptomen zijn. De opsporing is dus essentieel om de diagnose te stellen en de kanker te behandelen, zeker omdat de ziekte maar traag evolueert. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, voordat er uitzaaiingen zijn, is er 95% kans op genezing.

Experts bevelen een systematische opsporing bij mannen en vrouwen vanaf 50 jaar aan. In geval van familiale antecedenten (20% van de gevallen) kan een opsporing vóór 50 jaar aangevraagd worden.

 

Hoe zich laten onderzoeken?

De opsporing verloopt in 2 fasen:

- opsporing van bloed in de stoelgang via een eenvoudige test die thuis kan worden gedaan. In Vlaanderen krijgt iedereen die ouder is dan 50 jaar een opsporingskit in de brievenbus. In Wallonië moet de patiënt zijn huisarts raadplegen om de kit te ontvangen.

- er wordt een colonoscopie aangevraagd als het resultaat van de test ‘positief’ is. Er wordt dan een kleine sonde ingebracht in de dikke darm om eventuele poliepen op te sporen.

 

Maatregelen om dikkedarmkanker te vermijden?

Een evenwichtige voeding met weinig dierlijke vetten en veel fruit en groenten zou het risico op dikkedarmkanker beperken. Stoppen met roken, een gezond gewicht en regelmatige lichaamsbeweging zouden ook het risico op deze kanker verkleinen.

Meer info: bekijk de antwoorden van de specialisten in de video’s (KLIK naar module dikkedarmkanker).