logo Facebook

Vaccins voor baby’s en kinderen: niet te vergeten!

De coronacrisis zou ons (bijna) doen vergeten dat ons land kwetsbaar blijft voor andere epidemieën die we alleen kunnen bestrijden door vaccinatie, vooral bij kinderen en jongeren.

 

Herinnering: er is geen contra-indicatie voor het vaccineren van kinderen en jongeren tijdens de corona-epidemie. Vaccinatie blijft veilig en aanbevolen, natuurlijk met respect van de sanitaire voorzorgsmaatregelen.

 

Tip: controleer het boekje van uw kind om zeker te zijn dat het in orde is met alle inentingen. Als dat niet zo is, neem dan contact op met de gezondheidsdienst van de school. Deze zal u informeren welke stappen u moet ondernemen voor een inhaalvaccinatie.

 

 

Verplicht poliovaccin

Alleen het poliovaccin is wettelijk verplicht in België.

 

Het gebeurt in drie (gratis) injecties: op 2 maanden, op 3 maanden en op 4 maanden. De 3 doses zijn essentieel om beschermd te zijn.

 

Er moet een inentingsbewijs naar de gemeente gestuurd worden.

 

 

Sterk aanbevolen vaccinaties

De Hoge Gezondheidsraad adviseert meerdere basisvaccinaties toe te dienen aan uw kind. Deze kan u laten toedienen door uw arts of door Kind en Gezin.

 

Gratis aanbevolen vaccinaties: difterie (kroep), tetanus (klem), pertussis (kinkhoest), Haemophilus influenzae B (hersenvliesontsteking), hepatitis B (geelzucht), pneumokokken, meningokokken (hersenvliesontsteking), mazelen, bof, rubella (rodehond) en humaan papillomavirus.

 

Het vaccin tegen het rotavirus is ook aanbevolen. U kan het ook door uw arts of door Kind en Gezin laten toedienen, maar het is niet gratis.