logo Facebook

Kijk uit voor te zoute voeding

 

Last van hoge bloeddruk? Opgepast voor te veel zout in het eten. Bijvoorbeeld aperitiefkoekjes of vleeswaren, maar ook schaaldieren zoals oesters en gerookte vis.

 

 

Te veel zout kan de bloeddruk immers snel doen stijgen.

 

 

Zo zit er in 8 oesters 1 gram zout; voor 60 gram zalm rekenen we 1,5 gram zout. Als je weet dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mensen met een normale bloeddruk maximaal 6 gram per dag is, is deze drempel vlug overschreden.

 

 

Conclusie: als u last hebt van een hoge bloeddruk en daarvoor behandeld wordt, moet u voorzichtig zijn met zoute voedingswaren.

 

 

Het risico op te veel zout bij mensen met een hoge bloeddruk

 

 

Tijdens eindejaarsfeesten worden er in de spoedgevallendiensten van de ziekenhuizen meer mensen binnengebracht met een acuut longoedeem als gevolg van te veel zout.

 

 

Gouden raad

 

  1. Goed nieuws: kalium bestrijdt hoge bloeddruk. Zorg voor een goed mineralenevenwicht en combineer natriumrijke voedingsmiddelen (zout) met voeding die rijk is aan kalium (fruit, groenten en aromaten). Voorbeelden: combineer rauwe ham met meloen of oesters met een groen slaatje.
  2. Breng gerechten op smaak met kruiden en specerijen.
  3. Kies voor wit in plaats van rood vlees.
  4. Eet vette vissoorten, zoals zalm.
  5. Eet en drink met mate.

 

Meer weten?