COVID-19: obesitas verhoogt het risico op een ernstiger ziekteverloop
Sciensano stelt dat obesitas een risicofactor is voor een ernstiger verloop van de ziekte.
“Zwaarlijvige mensen hebben eveneens een verminderde longfunctie en zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van longproblemen. Ze lijden ook aan hoge bloeddruk of aan diabetes die het verloop van de infectie kunnen verergeren”, legt Sciensano uit.
Ongeveer ¾ van de COVID-19-patiënten op de intensieve zorgafdeling van het UZ Leuven hadden overgewicht. Op 100 COVID-19-patiënten op de intensieve zorgafdeling in het CHU van Luik was 50% zwaarlijvig. Tot slot bleek uit een studie in Rijsel dat een COVID-19-patiënt met een BMI (body mass index) hoger dan 35 wel 7x meer risico liep op intubatie dan een patiënt met een BMI van 25.
De Belgische vereniging voor obesitasonderzoek (BASO) heeft aanbevolen dat mensen met overgewicht en COVID-19-symptomen zich laten screenen.
Tips voor een evenwichtige voeding
- Drink minstens 1,5 liter per dag, idealiter water.
- Eet groenten en fruit, indien mogelijk 5 porties per dag.
- Zout gerechten zo min mogelijk (geen zoutvaatje aan tafel).
- Maak gerechten met een minimum aan vet.
- Vermijd kant-en-klare maaltijden.
- Beperk uw suikerverbruik (speciale aandacht voor verborgen suikers).
- Matig uw alcoholverbruik. (1 consumptie/dag voor vrouwen en 2 consumpties/dag voor mannen - 1 consumptie = 25 cl bier of 12 cl wijn of 3,5 cl sterke alcohol)