logo Facebook

Goede voornemens: veranderen, een kwestie van methode

Nieuwjaar is de periode bij uitstek voor de goede voornemens. Maar van deze goede voornemens komt vaak niets in huis. Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om ze waar te maken? De belangrijkste reden: we zijn geconditioneerd door onze levensgewoonten. Het is moeilijk om onze gewoonten te veranderen. Om daarin te slagen, is er (een beetje) moed en (veel) methode nodig.

 

5 tips om uw goede voornemens waar te maken

 

  1. Wees positief > nieuwe levensgewoonten aannemen, dat doen we in de eerste plaats om ons beter te voelen, om een kledingmaatje minder te hebben, om een nieuwe adem te vinden, …
  2. Stel realistische doelstellingen voorop > 10 kilo afvallen in 1 maand tijd, op 50-jarige leeftijd even snel willen lopen als op de leeftijd van 20, … Dat is niet realistisch. Houd rekening met uw leeftijd en uw gezondheidstoestand. De eerste successen zullen misschien niet al te groot zijn, maar ze zullen al snel beter zichtbaar worden.
  3. Stel een programma op > koop een weekkalender voor in de keuken en noteer de dagen en de tijdstippen van de activiteiten die u wilt verrichten.
  4. Beloon uzelf > hebt u uw eerste gymles bijgewoond? Is die eerste kilo eraf? Hebt u al een week niet meer gerookt? Bravo! Beloon uzelf met een cadeautje.
  5. Denk aan uzelf en aan de anderen > het doet enorm veel deugd om elke dag even in uzelf te keren en eens afstand te nemen van de dagelijkse activiteiten. Denken en doen voor anderen – uw familie, uw naasten, uw collega’s op het werk – schept ook een gevoel van welzijn.

 

Gestresseerd? Overwerkt? Hebt u beslist om te veranderen van houding in 2019? module ‘burn-out’