logo Facebook

COVID-19-crisis: kindervaccinaties voortzetten?

Moeten we kinderen verder vaccineren tijdens de COVID-19-crisis?

 

Is COVID-19 gevaarlijk voor kinderen?

 

Volgens prof. D. Van der Linden, pediatrisch infectioloog aan de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel, “is COVID-19 niet echt een probleem bij kinderen, maar zou het spijtig zijn om kinderen, omwille van dit virus, bloot te stellen aan kinderziekten die wel ernstig zijn voor hen.”

 

Moeten we de kindervaccinaties voortzetten in de context van COVID-19?

 

Prof. Van der Linden: "De vaccinatieregels blijven dezelfde als vóór de epidemieperiode. Elke basisvaccinatie is echt absoluut noodzakelijk. Als er enige twijfel bestaat over de specifieke situatie van het kind, moet je dit bespreken met de kinderarts.”

 

Paloma Carrillo-Santisteve, plaatsvervangend arts bij het Directoraat gezondheid en verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma in de Federatie Wallonië-Brussel: "ONE adviseert om kinderen jonger dan 15 maanden te blijven vaccineren." Dit advies wordt ondersteund door de interuniversitaire groep van vaccinatie-experten (GIEV: Groupe Interuniversitaire d’Experts en Vaccinologie) en door de Risk Management Group op federaal niveau.

 

Wat zijn de praktische besluiten over vaccinatie in Vlaanderen?

De fysieke dienstverlening van Kind en Gezin wordt vanaf donderdag 19 maart stopgezet tot en met 5 april 2020.
De consultatiebureaus sluiten en de geplande vaccinaties gaan niet door. Deze zullen vanaf 6 april 2020 opnieuw opgestart worden.
De geplande huisbezoeken gaan niet door en worden uitgesteld. Startgesprekken met zwangere vrouwen zullen enkel telefonisch gebeuren.

Conclusie: we mogen door COVID-19 de kinderen niet vergeten, die andere gezondheidsproblemen hebben dan volwassenen. Zij moeten kwalitatieve gezondheidszorg blijven krijgen.

 

Meer weten

 

Meer weten www.one.be of www.kindengezin.be