logo Facebook

Rood vlees en colorectale kanker: bevestigd verband

Een Amerikaanse studie (1), in juni gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift “Cancer Discovery”, identificeerde de kenmerken van de schade aan het DNA door een eetregime zeer rijk aan rood vlees.

Bovendien was de conclusie van de resultaten van de studie dat deze DNA-mutatie colorectale kanker veroorzaakt.

 

Een bevestigd verband tussen “rood vlees” en “colorectale kanker”

Door de gegevens over de levensstijl en de DNA-gegevens van 900 darmkankerpatiënten met elkaar te vergelijken, identificeerden de Amerikaanse onderzoekers een specifieke DNA-mutatie, alkylatie genaamd, die verband houdt met een hoge consumptie van rood vlees.

 

Uit de resultaten van de studie blijkt dat patiënten met tumoren met de hoogste niveaus van alkylatie, 47% meer risico liepen om te overlijden. Deze hoge niveaus van alkylatie werden aangetroffenin de tumoren van patiënten die meer dan 150 gram rood vlees per dag aten, het equivalent van een dagelijkse biefstuk.

 

De mutatie blijkt dus duidelijk verband te houden met de consumptie van rood vlees (verwerkt en onverwerkt) voorafgaand aan het ontstaan van colorectale kanker.

 

 

Het verband tussen “fijne vleeswaren” en “colorectale kanker”

Al in 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (International Agency for Research on Cancer of IARC), dat afhangt van de Wereldgezondheidsorganisatie, verwerkt vlees (fijne vleeswaren, worsten, vlees in blik …) als “bewezen kankerverwekkend”.

 

Volgens het IARC “verhoogt een dagelijkse consumptie van 50 gram verwerkt vlees het risico op colorectale kanker met 18%.”

 

 

Advies om het risico op colorectale kanker te beperken

Om het risico op colorectale kanker te beperken, is het aangeraden om:

  • de consumptie van fijne vleeswaren en rood vlees te beperken tot 500 gram per week voor een volwassene;
  • het gebruik van alcohol en tabak te beperken;
  • overgewicht te vermijden;
  • regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

 

 

(1)  M.Giannakis et al , Cancer Discovery , June 2021