Na de Covid lockdown: in alle veiligheid op restaurant gaan
Velen hebben de weg naar het restaurant teruggevonden na vele maanden lockdown wegens Covid-19.
Om volop te kunnen genieten van deze gezellige en wellicht ook gastronomische momenten, is het echter belangrijk om de verschillende hygiënische regels « naar de letter » te respecteren.
Te respecteren regels door de restauranthouders in België
- een afstand van (minimum) 1,5 m tussen de tafels
- het verplicht dragen van een mondmasker door het personeel;
- maximum 10 personen per tafel
- ter beschikking stellen van hydroalcoholische handgel bij de ingang (en mogelijk ook aan tafel);
- papieren tafelkleden en servetten;
- servetten voor éénmalig gebruik in papier of textiel in de toiletten;
- voorkeur voor virtuele menu's of op uitstalbord;
- betalingen bij voorkeur met bankkaart of contactloos;
- het regelmatig desinfecteren van tafels, stoelen en toiletten;
- sluiten van de zaak om 1u 's nachts.
Te respecteren regels door de klanten
- het restaurant zorgvuldig uitkiezen. Indien mogelijk vooraf nagaan of de restauranthouder wel degelijk de hygiënische maatregelen toepast, vooral als je in het buitenland bent (let wel: de maatregelen verschillen per land).
- de voorkeur geven aan een terras als het restaurant er één heeft. Het risico op besmetting is minder groot buiten gezien de betere ventilatie;
- zich zo weinig mogelijk verplaatsen in het restaurant en, indien mogelijk, met een mondmasker (niet verplicht)
- enkel papieren servetten gebruiken in het toilet. En gebruik anders hydroalcoholische handgel.
- geen papieren menu's aanraken en de voorkeur geven aan « virtuele » menu's;
- hydroalcoholische handgel gebruiken voor en na de maaltijd.
Smakelijk !
En vergeet niet…
« de gezondheid van elk van ons hangt af van ieders burgerzin voor hygiëne »