logo Facebook

Terug naar school en COVID-19: een stressvolle periode om goed te beheren

Het begin van het schooljaar is altijd een lastige periode, zowel voor de kinderen als voor de ouders. Dit jaar zal er nog meer stress zijn dan anders. Na 6 maanden zonder, of met heel weinig school, moeten leerkrachten, leerlingen en ouders leren “leven met” COVID-19 en een nieuwe “plaats” vinden.

 

Ouders zullen twee levens tegelijk moeten leiden: het gezinsleven en het beroepsleven, dat soms moeilijk is door tijdelijke werkloosheid, stopzetting of vermindering van de activiteit, jobverlies ...

 

Bij heel wat mensen dreigt een gevoel van “malaise” de komende weken de moraal te ondermijnen. Voor sommigen kan dit leiden tot depressie of burn-out.

 

Een goed stressbeheer zal prioritair zijn.

 

Enkele tips:

  1. Heb vertrouwen: schooldirecties en leerkrachten hebben alle gezondheidsmaatregelen genomen om een schoolleven “in alle veiligheid” te garanderen. Er zullen nog enkele aanpassingen komen, maar het belangrijkste is om hen te vertrouwen en te steunen in hun inspanningen.
  2. Leg kinderen uit wat de verwachte acties en gedragingen zijn voordat ze naar school gaan. Zo kunnen ze deze informatie beter verwerken en ze snel en rustig toepassen.
  3. Controleer informatie: in tijden van crisis circuleert er veel informatie, onder andere op sociale netwerken. Gebruik betrouwbare informatiebronnen en “slik” geen “fake news”.
  4. Neem rituelen aan: van bij het begin is het belangrijk rituelen voor de leerling te creëren (uurroosters, maaltijden, studietijd en tijd voor ontspanning). Nieuwe rituelen die verband houden met COVID-19 (mondmasker voor de leerlingen van het secundair onderwijs, sanitaire veiligheidsmaatregelen, handen wassen ...) zullen nieuwe gewoontes moeten worden.
  5. Praat met je naasten: als je problemen en angsten hebt, kan het helpen om te praten met een familielid of vriend(in). Zo kan je alles vanop een afstand bekijken en oplossingen vinden.
  6. Maak gebruik van technieken om de stress los te laten: het is belangrijk om regelmatig uw negatieve emoties en gevoelens los te laten. Iedereen heeft daarvoor een eigen manier: sport, wandelen, meditatie, muziek ... Het belangrijkste is u te ontspannen en de batterijen weer op te laden.
  7. Doe beroep op een gezondheidsprofessional. Als u niet in staat bent uw stress te beheren, kunt u een beroep doen op een gezondheidsprofessional: een psycholoog of arts. Deze zal je goede raad geven.

 

Om meer te weten over stress en burn-out