logo Facebook

Covid-19 : zijn dieren overbrengers van het virus ?

Na de massale slachting van nertsen in Denemarken, werden vragen gesteld over de verspreiding van het virus  binnen de dierenpopulatie en de overdracht op de mens.

 

Anses, het Franse agentschap voor voedselveiligheid, heeft recent een deskundig advies naar buiten gebracht over dit dossier (1) :

  • honden : zeer weinig honden hebben klinische kentekenen ontwikkeld rekening houdend met de nochtans zeer hoge blootstelling aan het virus (duizenden personen die besmet geraakten met Covid-19 hadden een nauw contact met hun hond) ;
  • katten zijn ontvankelijk en gevoelig voor het virus met een bewezen overdracht tussen individuen van eenzelfde soort. Tot op heden bestaan er geen wetenschappelijke gegevens die de overdracht van een kat naar een andere soort bewijzen. Wat wel kan, is dat een kat besmet geraakt door een mens met Covid-19 ;
  • kippen, kalkoenen en eenden : geen enkele studie heeft tot op heden aangetoond dat deze dieren ontvankelijk of gevoelig waren voor het virus ;
  • vee en varkens : actuele studies wijzen uit dat deze dieren niet gevoelig zijn voor het virus ;
  • fretten, hamsters en nertsen : deze dieren zijn ontvankelijk en gevoelig voor het virus, wat aangetoond werd met een bewezen overdracht binnen de soort. Er bestaan echter geen wetenschappelijke gegevens die de overdracht naar andere soorten kunnen aantonen of wijzen op een natuurlijke infectie .

 

Samenvatting van het advies van Anses

  • Huisdieren spelen geen enkele epidemiologische rol in de instandhouding en de overdracht van Covid-19.
  • Het Agentschap raadt echter aan aan personen besmet met Covid-19 om elk nauw contact met dieren te vermijden zonder afbreuk te doen aan hun welzijn.
  • Als een contact met een dier niet te vermijden is, is het aanbevolen om een mondmasker te dragen en de handen te wassen voor en na het contact met dieren.

 

(1) rol van huisdieren en wilde dieren in de instandhouding en de verspreiding van het virus in Frankrijk,  Anses 19/11/20.