logo Facebook

Binnenkort een vaccin tegen kanker…

Zal er binnenkort een vaccin zijn om kanker te genezen? Dat is heel goed mogelijk! Onderzoekers hebben onlangs de resultaten bekendgemaakt van een studie die werd uitgevoerd bij muizen met een lymfoom. De conclusies tonen aan dat het mogelijk is om niet alleen de oorspronkelijke tumor maar ook de uitzaaiingen (metastasen) te vernietigen, en dat met maar heel weinig bijwerkingen. 

Een studie van Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van STANFORD heeft de aandacht getrokken van de Stichting tegen Kanker.

"De onderzoekers volgden een originele aanpak", merkt de Stichting tegen Kanker op. Ze injecteerden bij muizen met een lymfoom twee stoffen om de immuniteit te stimuleren rechtstreeks in de tumor. Resultaat: bij 87 van de 90 behandelde muizen verdween de tumor volledig, en niet alleen de geïnjecteerde tumor maar ook de tumoren die zich ontwikkeld hadden op een afstand van de oorspronkelijke plaats (uitzaaiingen of metastasen). Ander voordeel: er zijn maar heel weinig bijwerkingen geregistreerd.

Na dit geslaagde experiment zullen de onderzoekers het antikankervaccin testen bij een vijftiental patiënten met een laaggradig lymfoom. Als de resultaten positief zijn, ligt volgens de Stichting tegen Kanker de weg open voor efficiëntere behandelingen met een betere levenskwaliteit voor de patiënt.