logo Facebook

Tetanus: is uw inenting in orde ?

Een ernstige ziekte die dodelijk kan zijn

 

Tetanus is een ernstige besmettelijke ziekte die het zenuwstelsel aantast en ernstige spiersamentrekkingen veroorzaakt. De aantasting van de ademhalingsspieren kan leiden tot verstikking.

 

De ziekte wordt veroorzaakt door een toxine geproduceerd door de ‘Clostridium tetani’ bacterie. De sporen van dit toxine zijn vooral aanwezig in aarde, in menselijke en dierlijke uitwerpselen, op het oppervlak van roest gereedschap zoals spijkers, naalden, prikkeldraad, …

 

Een banale besmettingswijze

 

Tetanus kan ontstaan als gevolg van een wonde, een snee, een blessure, … besmet met aarde of dierlijke of menselijke uitwerpselen.

 

Iedereen loopt risico op tetanus. Baby’s, kinderen en bejaarden lopen het meeste risico.

 

Inenting: noodzakelijk op elke leeftijd

 

Baby’s en kinderen

 

Baby’s krijgen een vaccindosis op 2 maanden, op 3 maanden en op 4 maanden.

Kinderen krijgen een herhaaldosis op 5-6 jaar.

 

Tieners

 

Vanaf de leeftijd van 15-16 jaar is een herhaalinenting aanbevolen om de 10 jaar. Dit moet het hele leven lang herhaald worden.

 

Een herhaalinenting tegen tetanus is verplicht voor bepaalde werknemers die blootgesteld worden aan bronnen van besmetting, zoals landbouwers, veehouders, medewerkers van tuin- en tuinbouwbedrijven, …

 

Volwassenen

 

Een volwassene die een volledige basisinenting heeft gekregen en te laat is met zijn herhaalinentingen, kan genieten van inhaaldosissen, hetzij 1 vaccindosis in geval van 10 tot 20 jaar vertraging en 2 vaccindosissen, met 6 maanden tussen, indien meer dan 20 jaar vertraging.

 

Voor meer info : inenting bij kinderen