logo Facebook

Vaccinatie tegen pneumokokken : sterk aanbevolen

Pneumokokken (Streptococcus pneumoniae) zijn geduchte bacteriën. Ze kunnen bij bejaarden en baby’s longontsteking, meningitis en sepsis veroorzaken. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) waren pneumokokken in 2015 verantwoordelijk voor ongeveer 5.800 ziekenhuisopnames en 430 overlijdens. In de meest ernstige gevallen kan de mortaliteit bij personen ouder dan 85 oplopen tot meer dan 23%.

 

Pneumokokkeninfecties kunnen ook zware gevolgen hebben, zoals gehoorverlies of neurologische stoornissen na meningitis.

 

Vaccinatie: sterk aanbevolen

 

Er bestaan vaccins om pneumokokken te bestrijden. Er bestaan meer dan 90 stammen (serotypes) van pneumokokken. Het is dus belangrijk dat vaccins gericht zijn op de frequentste en meest agressieve serotypes. De vaccins zijn doeltreffend voor personen tussen 50 en 84 jaar. Voor personen ouder dan 85 is het aan de arts om te bepalen of zijn patiënt moet worden gevaccineerd of niet.

 

In België zijn er twee vaccins beschikbaar voor senioren: PPV23 ( Pneumovax 23), dat beschermt tegen 23 serotypes, en PCV13 ( Prevenar 13), dat beschermt tegen 13 serotypes . De vaccins werken complementair omdat ze inwerken op verschillende serotypes.

 

In 2014 adviseerde de Hoge Gezondheidsraad om PCV 13 en vervolgens PPV23 te gebruiken (met een tussentijd van 8 weken). Geen van beide vaccins wordt terugbetaald, maar sommige ziekenfondsen betalen wel een deel van de prijs van de vaccins terug.

 

Het is aanbevolen contact op te nemen met uw behandelende arts. Hij/zij zal u goed kunnen adviseren.

 

Voor meer informatie over vaccins voor baby’s en kinderen.