logo Facebook

Gedaan met chemotherapie voor bepaalde types van kanker ?

Er worden nieuwe belangrijke evoluties verwacht op het vlak van de behandeling van bepaalde vormen van kanker, en meer bepaald borst- en longkanker. Dat is de mening van tal van oncologen die deze week bijeenkwamen naar aanleiding van het Jaarlijkse Congres van de American Society of Clinical Oncology (ASCO).

 

Er werden recent meerdere studies gepubliceerd die aangeven dat de chemotherapiebehandeling op termijn vervangen zou kunnen worden door een behandeling van een nieuw type: immunotherapie

 

- 70% van de vrouwen met borstkanker zou chemotherapie kunnen vermijden naargelang van een bestaande genetische test en enkel voorgeschreven hormonale geneesmiddelen moeten nemen na een operatie waarbij een tumor wordt verwijderd.

 

- Bij longkanker bieden genetische tests de mogelijkheid om de tumoren te analyseren. Naargelang van de resultaten van de analyse zal een doelgericht geneesmiddel toegediend worden of zal immunotherapie voorgeschreven worden. In dit geval vermijdt de patiënt de zware bijwerkingen van chemotherapie (misselijkheid, haarverlies, gebrek aan eetlust, vermoeidheid, …).

 

 

Voor meer info over de preventie en opsporing van darmkanker : Darmkanker