logo Facebook

Belangrijke ontdekking : omega 3's doden kankercellen

De ontdekking heeft veel aandacht gekregen in de media. Een team van onderzoekers van de UCL(1) heeft ontdekt dat bepaalde cellen die aanwezig zijn in kankertumoren vernietigd konden worden door DHA, een omega 3. De resultaten van deze studie werden gepubliceerd in het magazine « Cell Metabolism ».

 

 

De voordelen van DHA

De voordelen van DHA (docosahexaeenzuur), een omega 3-type (meervoudig onverzadigd vetzuur)zijn bekend : belangrijk voor het functioneren van de hersenen, het zicht en de regulering van bepaalde ontstekingsverschijnselen.

 

 

DHA, dodelijk voor kankercellen

De onderzoekers van de UCL hebben aangetoond dat zeer zure kankercellen die zich bevinden in het centrum van de tumor afbrokkelen na enkele dagen, nadat ze gevoed werden met DHA.

 

De onderzoekers hebben eveneens aangetoond dat de tumoren van muizen die gevoed werden met brokjes verrijkt met visolie (DHA) minder snel groeiden dan met andere oliën. 

 

 

De perspectieven van DHA in de strijd tegen kanker

Wat betreft preventie. Voeding rijk aan DHA door middel van visolie laat toe de groei van een tumor af te remmen. Vanuit dit perspectief zouden voedingsmiddelen verrijkt met DHA kunnen ontwikkeld worden. Dit is reeds zo bij eieren maar zou ook kunnen bij vissen zoals forel of zalm.

 

Wat betreft behandeling. Er zullen onderzoeken uitgevoerd worden betreft de combinatie van DHA en de behandelingen met chemotherapie. De twee benaderingen zijn immers complementair: DHA valt de zeer zure cellen aan in het midden van de tumor, de chemotherapie valt de cellen aan in de periferie van de tumor.

 

Opgelet ! In geen geval kan aangenomen worden dat een capsule met DHA toelaat om kanker te behandelen. Nieuwe studies zijn nodig om de plaats van DHA te bevestigen in het therapeutische arsenaal om kanker te bestrijden.

 

Goed om weten : voeding rijk aan omega 3 en in het bijzonder DHA, is goed voor de gezondheid en heeft een preventief effect op de incidentie van kankers.

 

(1) Olivier Feron, farmacoloog – Yvan Larondelle , bio ingenieur – Emeline Dierge, doctorante bio ingenieur.