logo Facebook

Covid-19 en allergische rhinitis: hoe de symptomen onderscheiden ?

Het pollenseizoen valt samen met de terugkeer van allergische rhinitis. Tussen de 15 en 20% van de Belgen hebben er last van.

 

Deze ziekte is te wijten aan een abnormale reactie van het organisme op een milieuelement zoals pollen, stofmijt, schimmel. Het lichaam reageert door de verdediging te mobiliseren en geeft een molecule vrij :  histamine. Die veroorzaakt een inflammatoire reactie. In sommige gevallen kan allergische rhinitis leiden tot astma. Daarbij worden de luchtwegen aangetast.

 

 

Allergische rhinitis en Covid-19

In de strijd tegen Covid-19, wordt allergische rhinitis niet beschouwd als een chronische ademhalingsziekte. Dat maakt dat deze ziekte niet weerhouden wordt in de lijst met factoren van comorbiditeit die patiënten het voordeel gunt van prioritaire vaccinatie.

 

Ter herinnering : de chronische ademhalingsziektes die beschouwd worden als een factor die Covid-19 erger maken, zijn chronische obstructieve pulmonale bronchitiszware astma en mucoviscidose.

 

 

De symptomen van allergische rhinitis en Covid-19

De gebruikelijke symptomen zijn :

  • loopneus of verstopte neus,
  • herhaaldelijke niesbuien,
  • hoest,
  • rode ogen en/of tranende ogen,
  • ademhalingsmoeilijkheden.

 

Deze symptomen kunnen makkelijk verward worden met die van Covid-19, vooral in het geval dat je een eerste keer last hebt van allergische rhinitis. Nochtans zijn drie symptomen specifiek gelieerd aan Covid-19 : koorts, spierpijn en smaakverlies. In geval van twijfel : zelftests voor het opsporen van het coronavirus zijn vanaf nu verkrijgbaar bij de apotheek. Voor het geval je reeds in behandeling bent, raadpleeg dan de behandelende geneesheer.

 

Tot slot : studies hebben aangetoond dat allergische patiënten de neiging hebben om minder erge vormen van Covid-19 te ontwikkelen daar zij minder receptoren hebben voor het virus op nasaal en bronchiaal niveau.