De voedingstak toepassen

De voedingstak toepassen

In 2019 heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een advies uitgewerkt over de prioriteiten met betrekking tot voedselkeuzes die effectief kunnen bijdragen tot het behoud en de promotie van een goede gezondheid.

Eten en gezonde levensjaren winnen, het kan! De HGR stelt prioritair vijf gouden regels voor:

    • elke dag minstens 125 g volle granen eten (liefst bruin brood of volkorenbrood, volkorenpasta)
    • elke dag minstens 250 g fruit eten, d.w.z. twee stukken seizoensfruit per dag (altijd wassen en indien nodig schillen of pellen en 300 g groenten (rauw of bereid)
    • wekelijks peulvruchten eten
    • elke dag 15 tot 25 g noten of granen eten zonder zout- of suikerlaagje errond,
    • zoutarme producten kiezen en geen zout toevoegen tijdens de bereiding of aan tafel.

Hier zijn nog enkele aanbevelingen:

    • 250 tot 500 ml melk of zuivelproducten per dag gebruiken,
    • één of twee keer per week vis, schaaldieren of zeevruchten eten,
    • de consumptie van rood vlees beperken tot maximaal 300 g per week,
    • maximaal 30g bewerkt vlees (fijne vleeswaren) per week eten,
    • zo weinig mogelijk dranken met toegevoegde suikers drinken,
    • Voldoende calcium opnemen (950 mg/dag),
    • Voldoende poly-onverzadigde vetzuren opnemen