Preventieve hygiƫnische maatregelen

Preventieve hygiƫnische maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Met enkele elementaire hygiënische maatregelen kunnen heel veel gevallen van diarree vermeden worden. Een belangrijke maatregel is uiteraard het wassen van de handen voor de maaltijden, en ook voor het bereiden van een maaltijd, vooral de bereiding van een maaltijd voor kleine kinderen en bejaarden.

Wat ook vermeden moet worden, is het te lang bewaren van voedingsmiddelen: de op de verpakking vermelde uiterste gebruiksdatum moet dus gerespecteerd worden. Zodra de verpakking geopend is, moet het voedingsmiddel zo snel mogelijk geconsumeerd worden met naleving van de vermelde instructies. Verse voedingsmiddelen moeten in de koelkast bewaard worden. Die moet goed werken en proper zijn. Koude sauzen (mayonaise, cocktailsaus enz.) moeten op het laatste moment bereid worden en in de koelkast bewaard worden tot ze gebruikt worden. Na gebruik mogen ze niet meer bewaard worden. In de handel verkochte sausen mogen pas op het laatste moment uit de koelkast gehaald worden. Wie water drinkt, mag enkel drinkwater drinken (kraantjeswater in de landen met een zeer goede hygiëne of water uit gesloten flessen). Diepvriesproducten mogen, zodra ze ontdooid zijn, NIET TERUG IN DE DIEPVRIES GELEGD WORDEN.