logo Facebook

Maandag 27 Mei 2019

Aan de vooravond van de grote vakantie is het nuttig om na te gaan of u en uw gezinsleden voldoende zijn ingeënt tegen tetanus. Deze besmettelijke ziekte is wereldwijd aanwezig. 40 tot 50% van de personen die besmet raken met tetanus, overlijdt hieraan.


Maandag 27 Mei 2019

Hypertensie en slechte cholesterol gaan vaak hand in hand bij dezelfde patiënt, vooral in geval van overgewicht. Iemand die aan deze twee ziektes lijdt, loopt vier keer meer risico op een hartaanval of een beroerte. Wat te doen om het cardiovasculaire risico te verminderen?


Maandag 27 Mei 2019

Leve zon en vakantie na een somber voorjaar! Opgelet dat u zich niet te veel blootstelt aan de zon. Er worden steeds meer gevallen van huidkanker gediagnosticeerd. Loopt u risico om een melanoom te ontwikkelen?


Maandag 27 Mei 2019

Deze test vervangt in geen geval de diagnose gesteld door een arts. Hebt u vragen? Praat er snel over met uw arts.


Donderdag 14 Maart 2019

In België krijgen elk jaar 9000 mensen de diagnose van dikkedarmkanker. Dit is de meest voorkomende kanker, na longkanker. Goed nieuws: in 2/3 van de gevallen kan dikkedarmkanker genezen worden als de diagnose tijdig wordt gesteld. Vandaar het belang van een vroegtijdige opsporing.


Vrijdag 01 Maart 2019

Het mooie weer in de maand februari heeft de natuur weer tot leven gewekt. De elzen en de hazelaars staan al in bloei. Het begin van een moeilijke periode voor mensen die lijden aan allergieën en astma. Denk eraan de nodige voorzorgen te treffen.


Donderdag 14 Februari 2019

De lever is een miskend orgaan. Er wordt vaak over gepraat, bijvoorbeeld naar aanleiding van de actie ‘Tournée minérale’ (een maand zonder alcohol) van de Stichting tegen Kanker. Maar we zijn te weinig vertrouwd met de vele invloeden van de lever op de vertering, de hersenen, de beenderen. De lever voedt en ontgift ons.


Donderdag 31 Januari 2019

Afvallen is een van de sleutelwoorden geworden om gezond te blijven of te worden. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Met de beste intenties nieuwe eetgewoonten aannemen, levert soms tegenovergestelde resultaten en gewichtstoename op. Een lijst van de fouten die we moeten vermijden.


Vrijdag 18 Januari 2019

Door uw bloeddruk te meten, hebt u zicht op de gezondheid van uw aders. Een hoge bloeddruk verhoogt de risico’s op hart- (infarct), hersen- (CVA) en nieraandoeningen (chronische insufficiëntie). Het is dus belangrijk om uw bloeddruk minstens 1 x per jaar te laten controleren, zelfs als u zich goed voelt.


Donderdag 10 Januari 2019

Het winterweer is bevorderlijk voor verkoudheden en griep: twee ziektes waarvan de symptomen vaak met elkaar verward worden. Maar het is belangrijk om een correcte diagnose te stellen. Een verkoudheid is immers minder erg, maar griep kan mogelijk ernstige complicaties hebben, vooral bij zwangere vrouwen, kinderen en senioren. Om de symptomen te identificeren


Donderdag 27 December 2018

Vaarwel 2018. Welkom 2019! Nieuwjaar is de periode van de goede voornemens. Bijvoorbeeld een beetje afvallen, weer gaan sporten, stoppen met roken, … Stuk voor stuk verlangens die vaak niet geconcretiseerd worden. De reden? Een gebrek aan methode. Ontdek 5 tips om uw gewoonten te verandere.


Donderdag 20 December 2018

Een te rijke of met alcohol overgoten maaltijd en daar heb je het: maagzuur! Gastro-oesofageale reflux is een onaangenaam maar zeer courant verschijnsel. Deze ziekte moet ernstig genomen worden. Vooral na de leeftijd van 50 jaar. Dankzij enkele maatregelen op het vlak van voeding kan het probleem voorkomen worden.


Vrijdag 14 December 2018

In België wordt om de 30 minuten 1 persoon het slachtoffer van een cerebrovasculair accident (CVA). Arteriële hypertensie is de belangrijkste risicofactor voor CVA. Het is dus essentieel hypertensie onder controle te krijgen door tips voor gezond leven in de praktijk te brengen.


Vrijdag 07 December 2018

Buikpijn, diarree, verstopping, opgeblazenheid: deze verschillende problemen houden vaak verband met het prikkelbaredarmsyndroom, dat 1 op de 2 Belgen treft. Bij personen ouder dan 50 moeten de aan dit syndroom verbonden symptomen aanzetten tot een screening om een ziekte als darmkanker uit te sluiten. Darmkanker is de op één na frequentste kanker bij vrouwen en de op 2 na belangrijkste bij mannen. Voor meer informatie over dit syndroom


Donderdag 29 November 2018

Pneumokokken zijn geduchte bacteriën die longontsteking, meningitis en sepsis veroorzaken bij ouderen. In 2015 zouden ze in België verantwoordelijk geweest zijn voor 5.800 ziekenhuisopnames en 430 sterfgevallen. Er bestaan vaccins en die zijn aanbevolen voor personen tussen 50 en 84 jaar. Meer over vaccins.


Donderdag 22 November 2018

Bijna één op de drie mannen en bijna één op de twee vrouwen ouder dan 40 heeft last van een hyperactieve blaas. De aandoening wordt gekenmerkt door de frequente en dringende behoefte om te plassen, zowel overdag als ’s nachts. Deze situatie kan de levenskwaliteit ernstig schaden. Er bestaan oplossingen om weer controle over de situatie te krijgen


Vrijdag 16 November 2018

Bijna 2,5 miljoen Belgen lijden aan hypertensie. Tien tot vijftien procent van deze patiënten zijn resistent tegen de geneesmiddelen die ze voorgeschreven krijgen. Volgens een recente studie, uitgevoerd in de Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel), zouden psychologische factoren deze resistentie tegen de behandeling kunnen verklaren. Meer lezen over psychologische factoren?


Donderdag 08 November 2018

Op 14 november is het naar jaarlijkse traditie Wereld Diabetes Dag, een goede gelegenheid om de bevolking er aan te herinneren dat diabetes iedereen aangaat: kinderen, volwassenen en senioren. Eén op de twee diabetespatiënten wordt niet tijdig gediagnosticeerd. Dat bemoeilijkt de behandeling en verhoogt het risico op verwikkelingen. Hoe kunt u beginnende diabetes herkennen?


Vrijdag 26 Oktober 2018

Voorkomen is beter dan genezen”. Deze uitdrukking geldt zeker voor de griep. Om besmetting met deze infectieziekte de komende weken te vermijden, is vaccinatie belangrijk. Dat is zeker het geval voor personen met een risico op complicaties. Loopt u of een familielid een risico op complicaties?


Donderdag 18 Oktober 2018

Met jojoënde temperaturen en een toenemende vochtigheid, slaan ook de verkoudheden weer toe, vooral bij kinderen. Het verkoudheidsvirus is niet ernstig maar tast wel het welzijn van de baby aan. Ouders moeten waakzaam blijven en maatregelen nemen.


Donderdag 11 Oktober 2018

Ons immuunsysteem zal het de komende maanden weer hard te verduren krijgen. De dagen worden korter, het klimaat vochtiger en de dagelijkse stress verdwijnt ook niet. Gelukkig zijn er superfoods die ons van nature energie geven en ons immuunsysteem versterken. Een klein overzicht.


Donderdag 04 Oktober 2018

Oktober is de maand van de voorlichting in het kader van de strijd tegen borstkanker. Nagenoeg 50 % van de borstkankerdiagnoses betreft vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Toch doet één vrouw op drie in deze leeftijdscategorie niet aan borstkankerscreening. Daarom is de vzw Think Pink gestart met een nationale sensibilisatiecampagne.


Vrijdag 28 September 2018

Met 8.300 gediagnosticeerde gevallen per jaar is prostaatkanker in België de belangrijkste kanker bij mannen. Zoals voor alle vormen van kanker geldt dat hoe vroeger de tumor wordt opgespoord, hoe sneller hij kan worden behandeld. Met de medewerking van de Stichting tegen Kanker, 15 antwoorden op vragen over de preventie en opsporing van prostaatkanker


Vrijdag 21 September 2018

Enkele dagen geleden dook in het zuiden van België de Afrikaanse varkenspest op. De ziekte bij everzwijnen is zeer besmettelijk. Ze kan zich razendsnel verspreiden en gedomesticeerde varkens besmetten. Wat zijn de effecten van de Afrikaanse varkenspest op de mens? Voor meer informatie.


Vrijdag 07 September 2018

Voor kinderen zijn tussendoortjes heel nuttig. Door hun kleine maag eten kinderen telkens kleine hoeveelheden. Ze moeten dus vaak eten. Daarom zijn tussendoortjes nuttig. Maar opgelet: een tussendoortje moet voedingsmiddelen en bereidingen bevatten die goed zijn voor de groei. Meer weten over gezonde tussendoortjes ?


Donderdag 30 Augustus 2018

In 2018 is het aantal gevallen van mazelen heel sterk toegenomen in Europa. België blijft niet gespaard. Mazelen is een zeer besmettelijke virale respiratoire ziekte die zich gemakkelijk verspreidt. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dit een van de grootste oorzaken van sterfte bij jonge kinderen. Er bestaat een vaccin om mazelen te bestrijden. Jammer genoeg is de vaccinale dekking in ons land momenteel ontoereikend om een epidemie te vermijden. Meer info over de vaccinatie tegen mazelen.


Woensdag 22 Augustus 2018

Over enkele dagen begint het nieuwe schooljaar. Dat gaat gepaard met een verandering van ritme en nieuwe uren voor de kinderen. Dit staat onder andere op het programma: vaste uren om te gaan slapen. Een herstellende nachtrust is voor het kind immers belangrijk om op school in vorm te zijn. Tips voor een kwaliteitsvolle nachtrust voor uw kinderen.


Maandag 23 Julli 2018

Er is deze week een hittegolf op komst, met overdag gemiddelde temperaturen van meer dan 30 graden. Om gezondheidsproblemen te vermijden, moeten voorzorgsmaatregelen worden getroffen, vooral bij risicopersonen: baby’s, bejaarden en mensen met allergieën en astma. Wilt u weten welke voorzorgen u moet nemen?


Vrijdag 13 Julli 2018

Hormoonontregelaars, zoals bisfenol of ftalaten, worden ervan verdacht een rol te spelen in verschillende hormoonafhankelijke kankers (borst, baarmoeder, prostaat, teelballen), maar ook in moeilijkheden om zwanger te worden, diabetes en obesitas. Eén tip: zo veel mogelijk contact met hormoonontregelaars vermijden, zeker voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen.


Vrijdag 29 Juni 2018

Bij warm weer is het belangrijk dat baby’s en kleine kinderen regelmatig en voldoende drinken. Een tekort aan water kan in enkele uren leiden tot een risico op uitdroging. Laat ons ook niet vergeten dat een baby niet kan zeggen dat hij dorst heeft.


Donderdag 21 Juni 2018

Het is zomer en weldra vakantie! Waar u ook bent, thuis, op uitstap, op het werk of met vakantie: let op voor de zon. De zon kan gevaarlijk zijn voor de huid. De toepassing van de aanbevelingen van de Europese Liga tegen Kanker beperkt het risico op huidkanker.


Donderdag 14 Juni 2018

In België is alcohol de op 4 na belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte bij personen ouder dan 15 jaar. De Hoge Gezondheidsraad heeft net zijn aanbevelingen voor verstandig alcoholgebruik gepubliceerd: tien eenheden alcohol per week, gespreid over de 7 dagen, met dagen zonder alcohol.


Vrijdag 08 Juni 2018

Een ‘grote vooruitgang’, dat zeiden de kankerdeskundigen die deze week in Chicago een congres bijwoonden over verschillende studies die aantonen dat men op termijn geen chemotherapie meer zou moeten toepassen om bepaalde vormen van borst- of longkanker te behandelen, dankzij de immunotherapie die misselijkheid, haaruitval, vermoeidheid enz. vermijdt.


Vrijdag 01 Juni 2018

Salmonella in etenswaren, bacteriën in niet-drinkbaar water, turista bij de reiziger, … Stuk voor stuk leiden ze tot darmproblemen (diarree). Bovendien kan dit gepaard gaan met mogelijk gevaarlijke uitdroging bij risicopersonen: baby’s en bejaarden.


Maandag 28 Mei 2018

Op 31 mei is het Werelddag zonder tabak. Ter gelegenheid daarvan bieden 67 ziekenhuizen informatie en nicotine-afhankelijkheidstests aan. Sommige organiseren een test om de reële longleeftijd te bepalen. Een roker verliest bijna 9 jaar aan levensverwachting vergeleken met een niet-roker. Voor vrouwen die roken, is dat bijna 6 jaar.


Vrijdag 11 Mei 2018

Eindelijk! Elke patiënt zal via het portaal Mijngezondheid toegang hebben tot persoonlijke medische en administratieve informatie. Dat is wat de Minister van Volksgezondheid heeft aangekondigd. Momenteel vindt de burger op Mijngezondheid een samenvatting van zijn dossier bij de huisarts en gegevens afkomstig van ziekenhuizen.


Donderdag 03 Mei 2018

De bacterie Akkermansia municiphila zou aan de basis kunnen liggen van een voedingssupplement dat uw tailleomtrek, gewicht, cholesterol en bloedsuikergehalte op peil houdt. In ieder geval, dat beweert een onderzoeksteam van de UCL, dat hoopt het product in 2021 op de markt te kunnen brengen.


Vrijdag 13 April 2018

Adolescenten van 12 tot 18 jaar nemen te veel medicijnen op doktersvoorschrift. Tot deze conclusie komt een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. 30 % van de adolescenten heeft in 2016 een antibioticum genomen, gemiddeld gedurende 23 dagen. De volgende medicijnen op het lijstje zijn niet-steroïde ontstekingsremmers als Ibuprofen (19 %) en antihistaminica (9,6 %). Er is dus een tendens de ongemakken van de adolescentie met medicijnen te behandelen. Om het medicijngebruik te verminderen.


Donderdag 29 Maart 2018

In onze voeding bevinden zich tal van chemische stoffen, waaronder pesticiden, die onze gezondheid aantasten. Deze hormoonontregelende stoffen of hormoonverstoorders (HV’s) veroorzaken bij kinderen ernstige ziekten: obesitas, vroege vruchtbaarheid bij jonge meisjes, diabetes type 2 …. Hoe vermijd je dat deze HV’s hun gezondheid aantasten? Voor tips ?


Vrijdag 23 Maart 2018

Veel personen ontwikkelen diabetes type 2 zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. Verschillende factoren kunnen aanzetten tot waakzaamheid: erfelijkheid, waarschuwingssignalen, analyseresultaten (bloed en urine). Hoe sneller diabetes gediagnosticeerd wordt, hoe beter de behandeling.


Vrijdag 16 Maart 2018

Moeten we stoppen met het eten van rood vlees na het Veviba-schandaal? De dierlijke eiwitten in onder andere rood vlees zijn noodzakelijk voor de goede werking van ons organisme. Maar we mogen ook niet overdrijven. Lees hier het advies van de Hoge Gezondheidsraad >>>


Maandag 12 Maart 2018

Onderzoekers hebben de gegevens van 39 eerder gepubliceerde studies bestudeerd over "sexting"-gewoontes" (dwz het versturen van sms'jes met een seksueel karakter). Deze studies betreffen 110.380 tieners met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. De resultaten hiervan zijn verhelderend >> klik om meer te leren.


Vrijdag 02 Maart 2018

Bestaat er een link tussen een belangrijke en regelmatige alcoholconsumptie en de risico op vroegtijdige dementie? Een studie uitgevoerd in verschillende franse ziekenhuizen werd in de "LANCET Public Health" gepubliceerd. Deze studie heeft aangetoond dat er bij meer dan 57 000 geobserveerde casussen tussen 2008 en 2013, vroegtijdige dementie aanwezig was. Meer dan de helft van de casussen waren direct toe te schrijven aan hersenschade, deze gerelateerd aan alcohol (39%), ofwel door overmatig alcoholgebruik (18%)


Vrijdag 16 Februari 2018

Zal er binnenkort een vaccin zijn om kanker te genezen? Dat is heel goed mogelijk! Onderzoekers hebben onlangs de resultaten bekendgemaakt van een studie die werd uitgevoerd bij muizen met een lymfoom. De conclusies tonen aan dat het mogelijk is om niet alleen de oorspronkelijke tumor maar ook de uitzaaiingen (metastasen) te vernietigen, en dat met maar heel weinig bijwerkingen.


Vrijdag 09 Februari 2018

Luchtverontreiniging, voornamelijk door diesel, verhoogt rechtstreeks het aantal myocardinfarcten. Zo luidt de conclusie van een Belgische wetenschappelijke studie. Dit belangt u als eerste aan als u in de stad woont.


Vrijdag 02 Februari 2018

Een enquête van het sociaal Secretariaat van Securex heeft aangetoond dat het risico op Burn out bij werkers gestegen is van 10% in 2014 tot 17% in 2017. Eveneens, zijn veertig jaar oude werknemers die fulltime in dienst zijn het meest blootgesteld...


Woensdag 24 Januari 2018

U bent zeer betrokken bij uw werk, zonder herkenning of echte financiële beloning ? U bent overwerkt ? U slaapt niet goed ? U wordt snel boos ? Om te weten of u een verhoogd risico van burn-out hebt, kijk naar deze video


Donderdag 11 Januari 2018

Meer dan 83000 belgen hebben elk jaar een burn-out.Deze ziekte treft veel mensen ; verplegend personeel, leraren, handelaren, boeren, bedrijfsleiders, en bijzonder mensen die bij hun job sterk betrokken zijn.